Kerkdorpen Ravenstein

Gezonde voeding, is dat genoeg?

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

Je hoort het altijd om je heen, als je gezond eet met voldoende groente en fruit dan is het genoeg. Is dat zo? Hoeveel moet je dan eten? Een kist sinaasappels?

Hogeschool Wageningen heeft jaren geleden al aangetoond dat er veel minder vitamines en mineralen in onze voeding zitten, soms wel 60% minder, dan in de vijftig en zestiger jaren. Kijk naar onze moderne tijd met alle frequenties van telefoon, internet, de snelheid waarmee we leven, het gehaast, de stress. Dit zorgt ervoor dat we ongeveer 100% extra nodig hebben. Vitamine B wordt helemaal niet meer opgenomen bij stress en medicijngebruik. Dit kan heftige gevolgen hebben.

Een patiënte van 18 jaar, slim meisje, VWO-opleiding, met klachten over concentratieproblemen, geheugen en een raar gevoel in de benen. Daardoor moeite met lopen en een groot gedeelte van de dag zat ze in een rolstoel. In het ziekenhuis door de molen geweest en niemand kon iets vinden. Dus de diagnose was: het zit tussen de oren.
In het ziekenhuis was niet naar de vitaminen gekeken, in de levend bloed analyse zagen we enorm celgrootteverschil, wat betekent dat er een probleem is met de opname van B12. Dit hebben we in het ziekenhuis laten controleren, de waarde was dramatisch laag. Het tekort hebben we aangevuld en ze huppelt weer vrolijk door het leven.

Een oudere dame komt bij ons met de vraag; help me toch, volgens mij word ik dement. Als mensen wat ouder worden, zijn dit altijd klachten van 'tsja, je bent de jongste niet meer'. Is dat zo of hebben ouderen gewoon sneller een vitaminen tekort?Medicijngebruik? Dit zorgt ervoor dat een enzym in de maag niet meer werkt en daardoor worden vitaminen niet meer goed opgenomen. Bij deze mevrouw was het de B12 maar ook de Vit D3; door cholesterolpillen zakt de D3. Je hebt namelijk zonlicht en cholesterol nodig voor de aanmaak van Vit D3. In het laboratorium wordt dit bevestigd, de tekorten worden aangevuld en de klachten verdwijnen. Mevrouw is weer heerlijk aan het bridgen.

Maar ook jongeren kunnen een Vit D3 tekort hebben. Een jong meisje, 14 jaar, licht getint omdat ze een vader heeft uit Turkije. Onhandelbaar, wil niets, boos, de school adviseert begeleiding, psycholoog enzovoorts. De Vit D3 was dramatisch laag, dus het probleem ook snel opgelost, de tekorten aanvullen en nu studeert ze en heeft een prima leven.
Alle medelanders met een getinte huid of geboren in het Middellandse-Zeegebied komen van een breedtegraad waar meer zon is, dus hebben ze genetisch meer zon nodig. Een Vit D-tekort geeft veel problemen, niet alleen van de huid maar in alle slijmvliezen, dus de bekleding van het maag/darm kanaal, botten, aanhechtingen, kraakbeen. Dit is allemaal afhankelijk van het ontstekingsremmende effect van de D3. Zelfs de Engelse ziekte komt weer voor in Nederland, vergroeiing van de botten door lichtgebrek. Het is een probleem van onze toekomst, helaas!

De volgende lezing gaat over dit probleem, zaterdag 4 maart bij High Care 3000, achter op het terrein, aanvang 11 uur tot ongeveer 12.30 uur. Het is geheel gratis, wel even aanmelden op 0486-416530 of via info@highcare.nl, want vol=vol.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties