Herpen

Vertrouwde winkel verdwijnt uit straatbeeld Herpen

Ria Janssen stopt na 50 jaar met 't Schilderke Verf & Behang

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

HERPEN - Na bijna vijftig jaar verdwijnt een vertrouwd gezicht uit het winkelbeeld van Herpen. Ria Janssen sluit zaterdag 12 januari definitief de deuren van 't Schilderke Verf & Behang. De inmiddels zeventigjarige vrouw wil gaan genieten van haar vrije tijd.

Ria Janssen stopt na 50 jaar met Schilderke Verf & Behang in Herpen.

Het is 1968 als de dan 20-jarige Ria samen met haar toenmalige echtgenoot Cor Arts neerstrijkt in Herpen. Ze is in de tijd werkzaam als kraamverzorgster, haar man is actief als schilder, behanger en glaszetter. “We hadden helemaal niet de intentie om iets voor onszelf te beginnen”, blikt ze terug. “Op advies van anderen hebben we dat toch gedaan. We waren jong en enthousiast. Twee kamers van onze woning aan de Rogstraat 1 werden ingericht als winkel en de woensdag na carnaval van februari 1969 zijn we gestart.”
Ria is het gezicht van 't Schilderke, Cor is onderweg om bij klanten te werken. “We verkochten verf, behang en schildersbenodigdheden”, vervolgt ze. “De opstart was zonder problemen. Onze klanten bereikten we met een advertentie in De Omroeper. De mensen uit Herpen en omgeving waren heel handig. Ze konden veel zelf doen, het materiaal kwamen ze bij ons halen. Door de kachels in huis moest er in die tijd vaker geschilderd of behangen worden.”

Verfmengmachine
In het voorjaar van 1973 wordt de winkel verbouwd. De ingang is voortaan te vinden aan de Sint Hubertusstraat 1a, waar hij tegenwoordig nog steeds zit. Ria leert gaandeweg steeds meer. Haar expertise wordt door de klanten zeer op prijs gesteld. “In die periode had je hooguit vijf tinten van een bepaalde kleur, daar koos je er eentje van uit”, lacht ze.
Dat is tegenwoordig wel anders, want in de jaren negentig doet de verfmengmachine zijn intrede. “De klant had ineens veel meer keuze”, gaat ze verder. “Ik ben vaak bij mensen thuis gaan kijken om ze kleuradvies te geven. Als ik er niet uitkwam dan vroeg ik Helm van Rijn mee. Hij had veel kennis in huis en kwam altijd met een oplossing.”
Helm heeft de jarenlange samenwerking met Ria als zeer prettig ervaren. “De wisselwerking was heel fijn”, laat hij desgevraagd weten. “Het vertrouwen tussen ons is altijd goed geweest. We kwamen van het ene in het andere project terecht. Dat was geweldig mooi. Ik heb 't Schilderke, en Ria in het bijzonder, altijd met veel plezier ondersteuning geboden.”

Bedrijfssplitsing
In 2000 gaan Ria en Cor uit elkaar. Voor hen reden om het bedrijf te splitsen. Vaste medewerker Rob van den Berg wordt gevraagd of hij interesse heeft om onder de bekende naam verder te gaan. “Hij richtte 't Schilderke Schilderwerken op”, licht Ria toe. “Onze zoon Ted hielp vaak in het weekend al een dag mee met glaszetten. Ook bij hem hebben we gepolst of hij belangstelling had voor zichzelf te beginnen. De eerste paar jaar is hij gestart met een dag in de week naast zijn reguliere werk, maar na verloop van tijd heeft hij zich volledig op het bedrijf gestort.”
Ria gaat zelf verder met 't Schilderke Verf & Behang. “De winkel heeft altijd goed gedraaid”, vertelt ze. “Zelfs tijdens de crisis wisten de mensen ons nog te vinden. Nu komt er toch een einde aan. Ik ben inmiddels zeventig en heb bijna vijftig jaar lang zes dagen per week de winkel 's ochtends om half negen geopend. Ondanks dat ik het werk heel erg ga missen, lijkt het me fijn om meer vrije tijd te hebben.”

Trouwe klanten
Toch verdwijnt Ria na 12 januari niet volledig uit beeld. “De verfproducten verhuizen naar Ad van den Oever”, licht ze toe. “Daar ga ik in januari helpen met opstarten. Als het daarna nog nodig is, blijf ik misschien een dag in de week actief. Ik ben blij met deze samenwerking, vooral voor mijn klanten. Hun gegevens en opgeslagen recepten blijven gewoon in het dorp.”
Mensen met een klantenkaart kunnen die nog tot en met de laatste dag inleveren bij 't Schilderke. “Wat eraan stempels opstaat, betaal ik uit”, zegt Ria. “Mijn klanten zijn altijd heel trouw geweest. Ik wil dit goed met hen afsluiten. De komende weken bied ik hoge kortingen op verf en behang, met uitzondering van Wijzonol-producten.”

't Schilderke Verf & Behang is te vinden aan de Sint Hubertusstraat 1a in Herpen. De winkel is tot en met de laatste dag geopend volgens de reguliere openingstijden. Kijk hiervoor op www.schilderkeherpen.nl

|Doorsturen

Fam. Hermsen

2018-12-14 00:17:37

Ria Janssen (met dubbel s) Dank voor alle hulp en advies de afgelopen 47 jaar!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties