Zeeland

D'n Brouwer presenteert:

Speciaalbier van de maand: Affligem Blond

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Met maar liefst 300 speciaalbieren op voorraad is Herberg D’n Brouwer in Zeeland het walhalla voor de bierliefhebber. In de rubriek ‘Speciaalbier van de maand’ zetten we telkens één van de bijzondere speciaalbieren van D’n Brouwer in de spotlights. In november is dat Affligem Blond, gebrouwen in het Belgische dorpje Affligem.

Affligem Blond is een helder, goudkleurig abdijbier met een diepe smaak en een lichte, frisse afdronk. Het aroma doet denken aan vers brood, kruiden, citrus en vanille. De blonde variant van Affligem heeft een prachtige schuimkraag. Het is een bier dat gemakkelijk en aangenaam drinkt. De smaak is licht moutig, zoet en heeft een klein bittertje. De afdronk is fijn en fris. Dit bovengistend bier is lekker om te drinken bij onder andere salades en kip.

Affligem Blond heeft een hele reeks awards gewonnen. Onder andere goud op de European Beer Star Awards in 2006, 2007, 2008, 2009 en 2012. Ook won dit bier der eerste prijs tijdens de International Beer Challenge in 2012 en de World Beer Awards in 2016.

Brouwerij: Brouwerij Affligem/De Smedt (Heineken)
Land: België
Gebrouwen sinds: 1084
Type: Blond bier
Alcoholpercentage: 6,8%
Drinktemperatuur: 8-12 graden
Gisting: bovengisting
Kleur: goudkleurig
Smaak: licht bitter
Rating RateBeer: 3,33/5

Over de brouwerij
Het is het jaar 1074. Zes Belgische ridders besluiten hun zwaarden te verruilen voor monnikengewaden en hun levens te wijden aan de vrede. De ridders geloven in de waardigheid van arbeid en vestigen een monnikenorde met de spreuk 'Felix Concordia', wat 'gelukkige eendracht' betekent. Hun eerste taak? Een abdij bouwen in het Belgische dorpje Affligem...
Tien jaar later hebben de monniken de abdij gebouwd. Ze gaan meteen aan het werk om een drank te brouwen die veiliger is om te drinken dan middeleeuws water: bier. Maar niet zomaar bier. Achter de heilige muren van hun nieuw gebouwde abdij beginnen de monniken Affligem-bier te brouwen.
De daaropvolgende eeuwen worden gekenmerkt door geweld. Eerst wordt de abdij verwoest tijdens de successieoorlog. In 1580 wordt het bouwwerk opnieuw met de grond gelijkgemaakt. Beide keren bouwen de monniken hun abdij geduldig opnieuw op. Tegen alle verwachtingen in overleeft de herinnering aan de abdij. In 1887 wordt de abdij in haar oorspronkelijke glorie hersteld door twee monniken die weigeren op te geven. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de koperen ketels van de abdij gestolen. Vijftien jaar lang wordt er geen druppel Affligem gedronken.
Bierrecepten worden zelden op papier gezet en worden normaal gesproken doorgegeven van broeder op broeder. Maar na de Tweede Wereldoorlog besluit abt Tobias zijn ‘Formula Antique Renovata’ over te geven aan een onafhankelijke brouwer. Dankzij abt Tobias leeft de brouwerstraditie van Affligem voort.

Herberg D'n Brouwer is gevestigd aan de Kerkstraat 62a in Zeeland. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.herbergdenbrouwer.nl. Reserveren kan via 0486-450886.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties