Zeeland

Mooie mijlpaal voor Jort Tweewielers in Zeeland

'Over tien jaar is elke fiets elektrisch'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Als klein jongetje droomde Jort van Erp er al van om fietsenmaker te worden. Dit voorjaar viert hij het tienjarig bestaan van zijn eigen rijwielzaak. In de winkel aan de Schoolstraat in Zeeland kan iedereen terecht voor advies op maat. Zijn passie is het op de juistere manier helpen van mensen. Om die reden is de werkplaats het kloppende hart van Jort Tweewielers.

Waar zijn liefde voor het vak vandaan komt, durft Van Erp niet precies te zeggen. “Als broekie op de basisschool was ik er al mee bezig”, blikt hij terug. “De interesse is blijven groeien en steeds verder gaan bloeien. Via de studie voertuigtechniek ben ik uiteindelijk opgeleid tot tweewielertechnicus. De laatste jaren specialiseer ik me in elektrische fietsen. Dat is de toekomst.”

Eigen zaak
Tijdens zijn opleiding loopt Van Erp stage bij een fietswinkel in Berghem. Na zijn afstuderen werkt hij daar nog zes jaar. “Ik merkte dat mijn passie ligt bij het helpen van mensen”, vertelt hij. “Op het moment dat je eigen baas bent, kun je dat ook echt doen op de manier die jij het beste vindt. In de avonduren heb ik toen mijn middenstandsdiploma gehaald. Verder heb ik een ondernemingsplan geschreven om mezelf goed voor te bereiden.”
In diezelfde tijd leest Van Erp dat G. Meijers Tweewielers in Zeeland stopt vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd. “Er stond een stuk in de krant”, weet hij nog. “De winkel hield op te bestaan bij gebrek aan een opvolger. Na het eerste contact is het snel gegaan. De verbouwing duurde een maandje en daarna was ik tevreden. Begin 2007 ben ik gestart. Inmiddels zijn we tien jaar verder.”

E-bikes
Van Erp start zijn zaak op basis van zijn ondernemingsplan. “Je wil alles wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk uitvoeren”, stelt hij. “In de praktijk lopen zaken toch anders. Alles verandert. Daarom heb ik bromfietsen, scooters en sportfietsen vrij snel laten vallen. Daarvoor zijn gespecialiseerde winkels.”
Bij de opening van zijn winkel had Van Erp twee e-bikes staan. “Daar was ik toen heel trots op”, weet hij nog. “Nu is meer dan de helft van de verkochte fietsen elektrisch. Er is al een paar jaar een grote opmars gaande en die zet zich steeds verder door. Ik verwacht dat over tien jaar zo goed als alle fietsen op de een of andere manier elektrisch zijn, zelfs kinderfietsen. Ook bij fietsclubs is het steeds meer algemeen geaccepteerd.”

Werkplaats
De werkplaats is het kloppende hart van Jort Tweewielers. “Als hier iets niet klopt dan merk je dat meteen”, geeft Van Erp aan. “Het is de plek waar problemen opgelost moeten worden. De afgelopen jaren heb ik me verdiept in e-bikes. Door allerlei trainingen en scholingen ben ik specialist op dat gebied. Nu ben ik in staat zelf problemen op te sporen, een diagnose te stellen en het vervolgens te verhelpen. Dat is ook iets dat ik erg graag doe. Ik heb altijd veel plezier gehaald uit fijnmotorisch werk.”
Naast het sleutelen aan fietsen, vindt Van Erp de klantencontacten ook erg belangrijk. “Dat gaat me makkelijk af”, zegt hij. “Door goed te luisteren, kun je mensen op de juiste manier helpen. Zadelpijn hoeft bijvoorbeeld niet altijd aan het zadel te liggen, maar kan ook met andere dingen te maken hebben. Met goede aandacht zorg je voor de oplossing. Dit is niet altijd het product dat het makkelijkst verkoopt, maar dat het beste bij de klant past.”

Advies op maat
Ook iemand die binnenkomt voor een nieuwe fiets krijgt advies op maat. “Eerst achterhaal ik waarvoor je de fiets gaat gebruiken”, licht Van Erp toe. “Ben je een jonger iemand die vooral op en neer naar het werk gaat? Dan raad ik een sportieve fiets met een hogere snelheid aan. Mensen die dagtripjes maken, hebben meer baat bij een wat langzamer exemplaar. Dan krijgen ze de tijd om van de omgeving te genieten en om zich heen te kijken zonder dat het gevaarlijk wordt. Veiligheid gaat altijd voor snelheid.”

Toekomst
Van Erp denkt dat de komende tien jaar het een en ander gaat veranderen. “De rol van het internet wordt ook in ons vakgebied steeds groter”, denkt hij. “Klanten willen op afspraak geholpen worden, net zoals bij de tandarts. Dat heeft vooral gevolgen voor de werkplaats. Daarnaast hebben online verkopers en de vakhandel elkaar steeds meer nodig. Onderhoud en reparaties blijven altijd nodig. Daarom moeten we samenwerken in plaats van tegen elkaar opboksen.”

Maar voordat het zover is, wordt eerst het tienjarig bestaan gevierd. Jort Tweewielers staat zondag 23 april van 11 tot 17 uur stil bij deze mooie mijlpaal. Breng dat weekend een bezoekje aan de rijwielzaak en ontdek die dag de laatste techniek van fietsen en e-bikes, neem een kijkje bij de hippe accessoires of maak vrijblijvend een proefrit op de nieuwste modellen. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. De winkel en werkplaats zijn te vinden aan de Schoolstraat 25 in Zeeland. Meer informatie is te vinden op www.jorttweewielers.nl. Contact opnemen met Jort van Erp kan via 0486-451633 of info@jorttweewielers.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties