Zeeland

'Groot hart voor de zaak'

Jos Cornelissen, als eerste 40 jaar in dienst bij Cornelissen aannemingsbedrijf Zeeland

Door De redactie van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Op zaterdag 2 juli huldigt Cornelissen aannemingsbedrijf zijn eerste werknemer die 40 jaar in dienst is: Jos Cornelissen, zoon van bedrijfsoprichter Kees. “Jos is de enige Cornelissen nog in ons bedrijf”, weet directeur Erik van Hout. “Het is een fijne collega. Jos is een rustige, hardwerkende man met een groot hart voor de zaak. Hij is een echte technicus, die continu oplossingsgericht denkt en handelt. Hij heeft zijn sporen binnen het bedrijf dik verdiend.”

Planken zagen, machines repareren, materialen klaarzetten, het is Jos met de paplepel ingegeven. “Mijn vader is ooit begonnen met het maken van kippenhokken. Hij pakte alles aan. Het was het begin van het aannemersbedrijf”, vertelt Jos.
Voor vader Kees betekende het bedrijf alles. “We waren met negen kinderen thuis, maar ik zeg altijd dat we met z’n tienen waren. Het tiende kind was het bedrijf van mijn ouders.” Er werd dag in dag uit keihard gewerkt. Mijn ouders stonden zeven dagen in de week klaar voor de klanten. Zelfs op zondag. Het gezin en het werk waren continu verweven met elkaar. In de keuken van het ouderlijk huis, waar Jos nu met zijn echtgenote Jolande en hun twee zonen Kees en Tjeu woont, staat het kacheltje van vroeger nog. “Wanneer toentertijd het personeel en vertegenwoordigers aanschoven aan onze keukentafel voor een lekker bordje soep van mijn moeder moesten wij, de jongsten van het gezin, uitwijken naar het kacheltje wat dan voor ons dienst deed als tafeltje.

Handenwerk
Jos weet niet beter en groeit mee in het bedrijf, net als zijn broers Jan en Frans en zijn zwager Ad. Hij gaat studeren en wordt timmerman. “In eerste instantie werd ik ingezet in de bouw, maar in de avonduren repareerde ik alle machines of zette ik de materialen klaar. Op een gegeven moment werd het machine- en materiaalpark zo groot, dat ik gestopt ben met de bouw en me voornamelijk met de techniek ben bezig gaan houden. Ik ben een echt doe-mens. Even heb ik in de directie gezeten, maar dat vergaderen elke keer is niets voor mij. Ik wil met mijn handen bezig zijn.”

Veel veranderd
Veertig jaar in dienst, dat is een lange tijd. “Er is veel veranderd de laatste jaren in het bedrijf. Oorspronkelijk zat het bedrijf hier aan huis, van lieverlee is alles opgeschoven en hebben we een nieuw gemoderniseerd pand.
Ook qua bezetting is het een en ander gebeurd. “Ik ben nu de enige Cornelissen binnen het bedrijf. Frans is een aantal jaren geleden overleden en Jan en Ad zijn teruggetreden. Erik voert de directie nu alleen.“

Bevlogenheid
Wat blijft is Jos zijn bevlogenheid. “Dat stukje Cornelissen, die betrokkenheid bij het bedrijf blijft. Ook al is Jos geen eigenaar meer, hij blijft enorm betrokken, is altijd bereikbaar en erg behulpzaam”, weet zijn vrouw Jolande. “Dat handenwerk zit in de genen van de Cornelissen. Zijn vader was heel handig, Jos
repareert alles waar een stekker of motor aan zit of verbouwt het hele huis. Is er een probleem, Jos bedenkt altijd creatieve oplossingen. Binnenkort treedt ook onze jongste zoon Tjeu in hun voetsporen, want hij start dit jaar met een opleiding tot meubelmaker”, vult Jolande aan.

Rustiger aan doen
Sinds januari werkt Jos nog maar vier dagen in de week. “Op papier dan, want ik ben altijd bereikbaar. Ik kreeg deze kans aangeboden en ik dacht, die pak ik. Eigenlijk heb ik werk voor 6 dagen in plaats van 4, maar nu krijg ik meer tijd voor mijn hobby, de oldtimers.”

|Doorsturen

Ingrid van Boxtel

2016-06-30 08:00:24
Hoi Jos wat een prestatie 40 jaar in dienst, super en wat een mooi verhaal. Ik wens je nog vele leuke jaren gr tot Zaterdag.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties