Zeeland

Nader bekeken over roken en mondgezondheid

Goede voornemens

Door Marlies de Graaf van Arenalokaal.nl

De decembermaand is een heerlijke periode om een column te schrijven. Inspiratie dient zich 'gewoon' vanzelf aan. Dus na Sinterklaas en Kerstmis nu natuurlijk Oud en Nieuw met onze goede voornemens voor het nieuwe jaar. Minder snoepen is natuurlijk voor de hand liggend voor een tandarts, maar dat stoppen met roken ook relevant kan zijn, is misschien minder duidelijk. Ter voorkoming van verkleurde tanden en aanslag zult u denken, maar er is meer.

Met iedere nieuwe patiënt die zich bij mijn praktijk aanmeldt, nemen we een uitgebreide gezondheidsvragenlijst door, de zogenoemde medische anamnese. Deze lijst vraagt naar medische klachten, onderliggende ziekten en medicijngebruik. Ook staat er aan het einde de vraag of u wel of niet rookt. Degenen die nee hebben ingevuld krijgen een steevast "geweldig" te horen.
Ik leg dan kort uit waarom ik dit fijn vind (als tandarts). Voor iedereen die ja heeft ingevuld, leg ik uit wat ik nu ook aan u ga uitleggen. Want dat een 'witte jas' roken niet fijn vindt, weet iedereen. Roken heeft grote invloed op de mondgezondheid. Dat beetje aanslag polijst ik wel weg, maar dat roken de doorbloeding van je tandvlees vermindert en daardoor minder bloedt als het ontstoken is dan als je niet zou roken, weten de meesten niet. Niet zo erg zult u denken, maar juist die doorbloeding is nodig om het tandvlees gezond te houden en te zorgen dat tanden en kiezen niet los gaan staan. Want DAT is wat er gebeurt.
Door tandvleesproblemen in combinatie met roken, gaat de aanhechting van het tandvlees met de tand sneller verloren en gaat uw gebit los staan. Wij krijgen dat niet meer vast. Bij patiënten met tandvleesproblemen zien we duidelijk een verschil tussen rokers en niet- rokers in hoe ze reageren op tandvleesbehandelingen en de kans dat er herstel optreedt van die problemen.

Rokers hebben dus te laat door dat er iets mis is met hun mond. "Het bloedt nooit", hoor ik vaak. Het is dan ook een hele toer om rokers ervan te overtuigen dat we een fors traject in moeten om het tij te keren. Vaak naar de mondhygiëniste voor lange behandelingen. Hoge kosten met niet altijd een voorspelbaar resultaat. Maar helaas wel het enige wat we kunnen doen. Soms als de situatie te ernstig is, worden patiënten direct doorgestuurd naar de tandarts specialist voor tandvleesproblemen te weten de parodontoloog. Dus alle reden om op het lijstje voornemens voor 2016 ook stoppen met roken te zetten. Als klap op de vuurpijl, u vermindert hierdoor ook de kans op kanker in de mond.

De allerbeste wensen voor 2016 en een (mond)gezond nieuwjaar.

Marlies de Graaf, tandarts
Mondzorg Zeeland
Udenseweg 10b Zeeland

Mondzorg Zeeland is onderdeel van Tandartspraktijk De Graaf BV

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties