Zeeland

FOTOREPORTAGE: Ook kappersprotest in Zeeland: ‘Het water staat ons echt aan de lippen’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Verdeeld over het hele land demonstreren donderdag 30 december naar schatting ruim 2.000 kappers voor meer compensatie voor de sluiting van kapsalons. Met de acties willen zij aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche. De coronasteun van de overheid is volgens hen onvoldoende. Ook Die Twee Kappers aan de Kerkstraat in Zeeland doet mee aan het kappersprotest met onder meer posters op de ramen en naakte etalagepoppen voor de zaak. “Het water staat ons echt aan de lippen, want wij krijgen nul komma nul steun”, luidt eigenaresse Peggy van Ganzewinkel de noodklok.

De landelijke protestactie wordt georganiseerd door ondernemerscollectief ‘Ik kan niet meer – Knippen’.
Peggy van Ganzewinkel (53) valt met haar kapsalon bij vrijwel alle subsidieregelingen net buiten de boot. "Veel mensen denken dat wij als kapsalon aan alle kanten steun ontvangen en compensatie krijgen, maar niets is minder waar. De overheid laat ons in de kou staan. Rutte belooft steeds dat we samen door de crisis komen, maar wij ontvangen nul steun.”

‘Al 22 weken dicht’
Er zijn wel steunmaatregelen, maar dan moeten kapsalons minimaal 20 procent verlies lijden. “De steun wordt berekend per kwartaal”, legt Peggy uit. “Wij zijn nu vanaf 19 december tot en met 14 januari gesloten, een periode die in twee verschillende kwartalen valt. Daardoor komen wij, maar ook heel veel andere kapsalons, nergens voor in aanmerking. In totaal hebben wij sinds de start van de coronacrisis al 22 weken dicht gezeten en heb ik vrijwel alles uit eigen zak moeten betalen! Ik ben nu afhankelijk van de bijstand”, zegt Peggy met tranen in haar ogen. “En dat na 37 jaar lang keihard te hebben gewerkt in mijn kapsalon - een familiebedrijf van 87 jaar oud. Maar ik probeer te blijven knokken en positief te blijven.”

‘Kapsalons kunnen veilig open’
De huidige lockdown duurt nog minimaal tot en met 14 januari, maar volgens Peggy van Ganzewinkel lijkt het niet waarschijnlijk dat de regering snel versoepelingen gaat aankondigen. “Ik ben bang dat wij kappers nog zeker tot half maart dicht moeten blijven.” Dat terwijl de Zeelandse er heilig van overtuigd is dat kapsalons veilig open kunnen. "We werken met mondkapjes, alles wordt hier continu gedesinfecteerd en we doen aan registratie, zodat we precies zien wie er op welk moment in de salon is geweest. Dus ik weet zeker dat we goed en veilig open kunnen gaan.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties