Zeeland

Smits Speelwood en Smits Houtbouw: 25 jaar passie voor hout

Alleskunners uit Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Wie denkt aan Smits Speelwood denkt op de eerste plaats aan de vele prachtige houten speeltoestellen die het Zeelandse bedrijf in de wijde regio heeft gemaakt. Bij particulieren in de tuin, bij (recreatie)bedrijven en op diverse plekken in de openbare ruimte... overal kom je de fraaie creaties van Hennie Smits en zijn mannen tegen. Toch houdt Smits Speelwood zich al sinds haar oprichting in 1991 bezig met veel méér dan alleen het vervaardigen van speeltoestellen. Van tuinhuisjes, schuttingen, serres en overkappingen tot volledige verbouwingen. Arena ging langs bij de alleskunners uit Zeeland.

“Veel mensen denken inderdaad dat wij alleen speeltoestellen maken, maar we doen veel meer. Een jaar of vijftien geleden hebben we daarom de naam Smits Houtbouw toegevoegd”, vertelt Wilhelmien Smits. “Eigenlijk houden we ons al sinds de beginjaren van het bedrijf bezig met houtbouw in de breedste zin van het woord”, vult echtgenoot Hennie aan.

'Alle zorgen uit handen'
Een nieuwe serre aanbouwen, het realiseren van een carport, aanlegsteiger of veranda, het opknappen van uw badkamer of andere aanpassingen aan het interieur, het is bij Smits in vakkundige handen. Hennie: “Op het gebied van verbouwingen kunnen we vrijwel alles. We nemen de klant daarbij alle zorgen uit handen. We organiseren de volledige verbouwing, van begin tot eind. We verzorgen daarbij het timmerwerk, metselwerk, stukadoorswerk, pleisterwerk en tegelwerk. Andere benodigde werkzaamheden regelen we in nauw overleg met bijvoorbeeld de loodgieter en electricien. De klant heeft dus één aanspreekpunt. Hierdoor wordt alles goed op elkaar afgestemd en kan er efficiënt worden gewerkt.”

Liefde voor het vak
Hennie Smits (55) start zijn bedrijf in 1991, thuis vanuit de garage. Vijf jaar later bouwt hij een aparte werkplaats en komt de eerste werknemer in dienst. Het Zeelandse bedrijf timmert goed aan de weg en in 1997 komt er een tweede kracht bij. “Inmiddels zijn we met een team van vier. Ik ben erg blij met hen, het zijn mannen waar je altijd van op aan kunt”, zegt Hennie, wiens liefde voor het vak na 25 jaar nog onverminderd groot is. Elke ochtend staat hij om vijf uur op en gaat hij aan de slag. “En dat zonder wekker”, lacht hij. “Ik vind het prettig om vroeg te beginnen. Dan wordt je niet gestoord en kun je lekker doorwerken. Het is een mooi vak, iedere dag anders ook. Gistermorgen was ik een dak aan het renoveren, gistermiddag een speeltoestel aan het maken en vanochtend kozijnen aan het zetten. Heel afwisselend dus en je bent altijd onder de mensen.”

Misjel
Hennie probeert zijn passie voor bouwen en verbouwen ook over te brengen op zoon Misjel (23), die sinds drie jaar ook actief is in het bedrijf. “Hij moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar het zou leuk zijn als Misjel op termijn mijn opvolger wordt.” Misjel zelf, die een avondstudie volgt om zijn aannemerspapieren te behalen, is er nog niet helemaal over uit. “Ik weet het nog niet zeker, maar ik heb het erg goed naar mijn zin. Ook ik vind de afwisseling van het werk heel mooi. Je leert en doet vanalles. Van werken met hout tot metselen en tegelzetten.”

Repelakker
Het VCA-gecertificeerde Smits Speelwood en Smits Houtbouw heeft in de afgelopen 25 jaar al vele honderden klussen voor gemeenten, bedrijven en particulieren tot een goed einde gebracht. Projecten die in het oog springen zijn onder meer de fraaie inrichting van de winkel van Zonnenberg Schoen & Sportmode in Zeeland en de prachtige uitkijkposten in Safaripark De Beekse Bergen. Hennie en Wilhelmien: “Projecten waar we mooie herinneringen aan bewaren zijn de bouw van een heel groot speeltoestel op camping De Beerze Bulten en het speeltoestel op de Repelakker, hier in ons eigen dorp. Dat was extra leuk omdat ook onze andere twee zonen daaraan hebben meegewerkt. Vader met drie zonen, een echte familieklus.”

Smits Speelwood en Smits Houtbouw is gelegen aan de Hoefslag 1 in Zeeland. Meer informatie: 0486-452635, info@smitsspeelwood.nl en www.smitsspeelwood.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties