Zeeland

Alcoholvrij bier in opmars

Door Lis

Jaren is alcoholvrij bier verguisd. Het was de slechte versie van zijn broertje met alcohol. Cafégangers kozen nog liever frisdrank dat een biertje zonder alcohol. Het zou je toch maar smalende blikken van andere tooghangers opleveren. Drinkers van alcoholvrij bier werden beschouwd als mensen die erbij wilden horen maar geen kennis hadden van bier want een echte bierdrinker zou nooit de alcoholvrije variant drinken. Dat is helemaal omgeslagen. Alcoholvrij bier neemt een steeds prominentere plaats in op de drankenkaart en wordt nu beschouwd als een volwaardig alternatief. (foto: Pixabay, Eva Zara)

Nederlanders zijn echte bierdrinkers geworden. Niet alleen drinken ze veel meer bier als vroeger, ze brouwen ook zelf graag hun eigen biertje. Nederland telt ondertussen honderden brouwerijen, van microbrouwerijen tot multinationals. O jee, de horecazaak die alleen maar pilsjes serveert. Dat willen we niet meer. Liever breiden we onze bierkennis uit met speciaalbieren. Een droom voor de vele cafés die met speciaalbieren de klanten opnieuw kunnen lokken.

In juli vorig jaar ging dan ook de Tour d’Hop & Hap van start in Zeeland, Uden en Volkel. Een fietsroute voor bierliefhebbers langs de mooiste plekjes in de omgeving. Deelnemers maken onderweg een tussenstop in Cravt Brouwlokaal op de Markt 28 in Uden, Herberg D’n Brouwer aan de Kerkstraat 62a in Zeeland en De Brabantse Hoeve aan de Zeelandsedijk 29 in Volkel. In elk café krijgen ze een speciaalbier met een hapje voorgeschoteld. Deelnemen kost 29,5 euro en kan elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf de maanden mei tot september.

Acoholvrije markt groeit snel
Behalve de speciaalbieren krijgen ook de alcoholvrije bieren meer aandacht. Het is duidelijk dat de Nederlander het pilsje steeds vaker links laat liggen voor iets nieuw. Zo maakt het alcoholvrije bier nu 4% uit van de totale consumptie. Dat lijkt misschien niet zo veel maar het is vooral de snelheid waarmee deze markt groeit die indrukwekkend is. Dat komt omdat de smaak veel verbeterd is in vergelijking met tien jaar geleden en het assortiment met alcoholpercentage 0.0 fors uitgebreid is. Er is gewoon veel meer keuze.

Dat de populariteit van alcoholvrije bieren toeneemt, merken ze vooral in de supermarkten. 70% van het assortiment wordt in de retail verkocht terwijl de horeca maar een derde voor zijn rekening neemt. Sinds vorige zomer is alcoholvrij bier ook verkrijgbaar aan de tap. Het is duidelijk dat de verkoop alleen nog maar zal toenemen. De campagnes tegen dronken rijden hebben hun vruchten afgeworpen. Nederlanders zijn zich steeds meer bewust van de gevaren van alcohol.

Biertaps in huis
Een ander fenomeen is de toename van biertaps in eigen huis. Was dat vroeger nog zeer zeldzaam, dan is het tegenwoordig niet meer vreemd als je thuis een biertap installeert. “Biertaps zijn erg handig als je thuis een lekker biertje wilt zetten. Met een biertap zet je al snel een professioneel biertje op tafel”, zegt Kurt Visser van ALLABOUTHIM. “De reden waarom iemand een biertap installeert, is duidelijk. Je hoeft je niet te verplaatsen om lekker bier te drinken. Van de tap smaakt altijd beter dan uit het flesje.”

Niet elke biertap is geschikt voor elke woonkamer. “Je moet jezelf de vraag stellen of je alleen biertjes tapt voor jezelf of ook voor een grote groep vrienden. Afhankelijk van het aantal gasten heb je een kleine of een grote biertap nodig”, verduidelijkt Visser. “Niet alle dispensers zijn even goed in staat om het bier koel te houden. Als je niet zo vaak en niet zo snel drinkt, is het belangrijk om naar een model te zoeken dat het bier goed koel en vers houdt.”

Als de Nederlander zijn getapt pilsje thuis in zijn luie zetel drinkt, wil hij op café natuurlijk wat anders. Hij zal op de kaart uitkijken naar een biertje waarvan hij minder de gelegenheid heeft om het te drinken: een speciaalbier of alcoholvrij bier.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties