Schaijk

Stage Veerle Koninkx bij Arenalokaal zit erop

'Zoveel mensen ontmoet'

Door Freddy Klooté

SCHAIJK/GRAVE - Veerle Koninkx (20) is geboren in Nijmegen en meteen weer naar Grave terug gekomen. Na basisschool Hartenaas en het Merletcollege deed ze Detailhandel, inclusief mode in Nijmegen: “Ik vond het creatieve deel van de opleiding wel leuk. Met echte modeshows. Zelfgemaakte kleren en een volle zaal publiek. De detailhandel boeide me niet zo. Toch heb ik mijn diploma gehaald. Omdat ik niet wist wat ik daarna wilde heb, ik een tussenjaar genomen. Ik heb toen op afroep gewerkt in Primera Leuvensbroek, de winkel van Jos Toonen en mijn moeder. Daar leerde ik alles over het leven in een winkel. Met de sociale contacten en de vaste klanten. Dat was een prettige ervaring. In het uitgaanscircuit had ik inmiddels veel vrienden. Eén van hen studeerde Mediavormgeving en vertelde daar heel enthousiast over. Ik wist toen meteen wat ik zou gaan doen. Ik schreef me in voor de vierjarige opleiding Mediavormgeving op het Technovium in Nijmegen.”

Veerle Koninkx.

Na een eerste jaar met een mengeling van theorie en praktijk op het gebied van fotografie en werken met programma’s als InDesign, Photoshop en Premium Pro, moest in het tweede jaar begonnen worden met een halfjaar stage in een bedrijf: “Ik kon als stagiaire terecht bij ArenaLokaal in Schaijk”, vertelt een enthousiaste Veerle. Ik kende dat bedrijf wel omdat mijn opa er werkte als verslaggever voor Grave. Maar ik was er nog nooit geweest. Begin september 2018 stapte ik er voor het eerst binnen. Ik kwam meteen in een warm bad terecht. Iedereen was aardig. Bereid om me te helpen. Er hing een leuke sfeer en er was veel humor. Hoofdredacteur Sergio Boutkan zorgde voor mijn opdrachten en hielp me daarbij op weg. Mark Steetsel leerde me alles over reclame en advertenties en vooral hoe je dat in een krant en online kan overbrengen. Ik kreeg veel vrijheid om alles zelf uit te proberen. Redacteur Paul Verstegen nam me mee voor fotografieopdrachten. Anita Schoppema was mijn leermeester die me uitlegde hoe je een krant in elkaar moet zetten. Na enkele weken mocht ik bij een aantal onderdelen zelfstandig aan de slag. Voor de reportages in de Graafse edities mocht ik mee met Freddy Klooté. Toevallig ook mijn opa. Dat vonden we allebei wel heel speciaal. En heel erg leuk.”

Op de redactie
Veerle: “Elke ochtend om negen uur begon ik in het kantoor in Schaijk. Ik wist wat ik moest doen. In het begin van de week was het allemaal heel ontspannen. Berichten kwamen binnen, er werd koffie en thee gedronken en de grappen vlogen over tafel. Ik begon meestal met advertenties te maken. Eerst met begeleiding, later alleen. Mijn taken werden steeds uitgebreider. De gemeentelijke pagina's van Landerd kwamen erbij. De Seniorenwijzer. De kerkberichten. En zo ging het maar door. In een prettige sfeer. Ik raakte steeds meer ingewerkt en merkte dat het leuk en creatief werk was. Ik voelde me er ook helemaal thuis en opgenomen in Team Arena. Het was er nooit saai en naarmate de deadline op donderdagmiddag dichterbij kwam, begon het steeds drukker en spannender te worden. Ik vond dat leuk. Samen werken naar een doel. Het in elkaar passen van twee edities van de Arena, met soms een special er bij.”

Op reportage
“Wel speciaal hoor. Samen met mijn opa op stap. Hij deed de interviews en ik maakte de foto's. Ik kwam daardoor op plaatsen waar ik anders niet zou komen. Bij een plechtige ondertekening van een overeenkomst van een ondernemersvereniging met de gemeente Grave, met wethouder Anja Henisch. Met gebakjes erbij. Lekker. Maar ook bij het 50-jarig huwelijk met burgemeester Lex Roolvink als gast. Ik was bij een ziekenbezoek van wethouder Rick Joosten, en ook bij een interview met een hondentrainster. Te veel om op te noemen. Omdat ik bij de interviews mocht blijven, heb ik daar ook een heleboel geleerd. Hoogtepunt was voor mij het fotograferen van de aankomst van Sinterklaas met tachtig zwarte Pieten op de Loswal. Ik was met Freddy bij de laatste voorbereidingsvergadering met Jolanda Adams en de vrijwilligers geweest. En toen vroeg Jolanda of ik zin had om op een boot de intocht van Sinterklaas te fotograferen. Nou, dat was een geweldige belevenis. Met al die mensen. En al die kinderen. Onvergetelijk. Iedereen van ArenaLokaal, hartstikke bedankt. Dit was nou eens een keileuke stage”.

De stage van Veerle zit erop. Maandag wacht weer de studie op school. Met de regelmaat. De lessen. Dat wordt wennen. Uw verslaggever neemt met pijn in zijn hart afscheid van zijn vaste fotograaf. En van een hele speciale tijd: samen op reportage voor de Arena. Met je kleindochter. Veerle, wat was het leuk hè?

Freddy Klooté

Eerste opdracht; Kermis Grave.

Sneak preview bij Roompot Schaijk.

Intocht Sinterklaas 2018.

Leuke locatie om te fotograferen: Klooster Velp.

Lastige opdracht, want de honden zaten niet stil.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties