Schaijk

Wanneer stijgt de spaarrente?

Door Ralf Visschers en Erik Rommen van Findex Vermogensadvies

Het went maar niet die lage rente op spaarrekeningen. De rente is de afgelopen jaren in een flink tempo gezakt tot nihil. De historisch hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening was volgens het CBS 11,6% in 1981. Gemiddeld lag deze rente in 1997 op circa 4,5%, in 2017 op 2,5% en nu op 0,1%. De belangrijkste oorzaak is de beleidsrente van de Centrale Bank. Voor de rest wordt in Nederland de spaarrente bepaald door de kredietwaardigheid van de bank.

Veel spaarders wachten tot de rente op de spaarrekening weer gaat oplopen, dit kan echter nog wel jaren duren voordat sparen (na belasting en inflatie) weer interessant wordt. Dit heeft met name te maken met de vertraging die voorkomt in de spaarrentes. Zoals aangegeven is de belangrijkste katalysator voor een eventueel hogere rente de Europese Centrale Bank (ECB), wanneer zij de rente weer structureel gaan verhogen dan zal uiteindelijk de spaarrente hier ook profijt van hebben. Economisch gaat het goed in Europa, er is een lage werkeloosheid, inflatie begint op te lopen en er is economische groei. De ECB heeft verder aangegeven te beginnen met het afbouwen van het stimuleringsbeleid. Echter al deze zaken zullen niet direct een hogere spaarrente leiden.

De afgelopen jaren heeft de ECB de beleidsrente verlaagd, deze rente staat sinds maart 2016 op 0%. De afgelopen maand hebben de grootbanken de rente verlaagd naar 0,03%. In maart 2016 was deze rente nog circa 0,6%. De spaarrentes zijn dus vertraagd richting de 0% aan het gaan (2,5 jaar). Wanneer de ECB de komende jaren dus langzaam de beleidsrente weer zal laten stijgen zullen ook de spaarrentes niet direct mee stijgen. Ook hier is in historische gevallen te zien dat de stijging van spaarrentes met forse vertraging achter loopt. De ECB heeft al aangegeven tot en met de zomer van 2019 niets te gaan veranderen en eventuele renteverhoging die daarna worden doorgevoerd zullen uiterste behoedzaamheid zijn om de economie niet te veel te schaden. Gezien deze gegevens zullen de komende jaren de spaarrentes rond de 0% blijven en de mogelijkheid blijft bestaan dat zelfs ooit nog eens een negatieve spaarrente zich voordoet wanneer de huidige situatie niet verandert.

Iemand die in 2019 €200.000 spaargeld heeft staan tegen de nu geldende 0,03% procent ontvangt jaarlijks €60 vergoeding. De vermogensrendementsheffing in 2019 over dit vermogen is €1.714 of te wel 0,86%. De inflatie in Nederland is op basis van de laatste cijfers 2,3%. De uiteindelijke vergoeding van 0,03% komt na inflatie en belasting uit op -3,13% per jaar. Het verlies op deze €200.000 spaartegoed is dus €6.260.

Gezien de vertraging in stijging van spaarrente zal spaargeld de komende jaren nog fors verlieslatend zijn. De overheid zou graag zien dat u het vermogen gaat investeren in een nieuwe auto, vakanties, verbouwingen en andere zaken om de economie te stimuleren. Wanneer u echter deze wensen zelf niet heeft kan het geld investeren een idee zijn om u te beschermen tegen de inflatie en belasting.

Bij Findex Vermogensadvies zijn we eerlijk over de marktverwachtingen en streven we naar een optimaal rendement. Wilt u vrijblijvend een keer kennis met ons maken om te horen wat wij u op dit vlak kunnen bieden en welke kansen wij zien, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (0486) 700 215 of via e-mail: info@findexvermogensadvies.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties