Schaijk

‘Wij willen oplossing die voor álle partijen acceptabel is’

Ondernemers sturen raad brandbrief over Korte Louwstraat Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – De op het Schaijkse industrieterrein De Louwstraat I en II gevestigde ondernemers hebben donderdagochtend een brandbrief verstuurd aan de gemeenteraad en het college van B en W van Landerd. Zij spreken daarin hun grote zorg uit over de door het college voorgenomen afsluiting van de Korte Louwstraat voor vrachtverkeer. “Wij willen tot een oplossing komen die voor álle partijen acceptabel en tevredenstellend is”, stelt Ric de Groot namens de ondernemers.

De Korte Louwstraat.

“Wij maken ons grote zorgen over de ontwikkelingen en de stille voortgang met betrekking tot het door het college te besluiten stuk, waarin voorgesteld wordt de Korte Louwstraat af te sluiten voor vrachtverkeer”, gaat De Groot verder. “Wij vragen de raadsleden om de aan het college formuleerde opdracht in de motie van 9 februari 2017 te herzien.”

Klagende bewoners
Een aantal bewoners klaagt al jarenlang steen en been over het zware verkeer, de hoge snelheden en het gebrek aan verkeersremmende maatregelen in de Korte Louwstraat. Reden voor Progressief Landerd-raadslid Bart Wieland om een motie in te dienen tijdens de raadsvergadering van 9 februari. PL vroeg het college in de door de raad gesteunde motie 'snelheidsremmende verkeersmaatregelen te nemen', de 'straat af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer' en 'in overleg met de provincie te treden om een tijdelijke verkeerslichtinstallatie te realiseren ter hoogte van de Scheisestraat/N324'. Daarnaast zouden er volgens PL 'permanente snelheidscontroles' moeten worden gehouden. Verantwoordelijk wethouder Ben Maathuis liet op 18 april weten dat permanente snelheidscontroles (“niet het beleid in 30-kilometerzones”) en extra snelheidsremmende maatregelen in de vorm van busdrempels (“bewoners kunnen het onderling niet eens worden over waar deze dan zouden moeten komen”) geen optie zijn. Over het afsluiten van de straat voor zwaar vrachtverkeer, zodra de maatregelen op de N324 zijn gerealiseerd, zei Maathuis: “We praten in dit kader met alle belanghebbenden. Dus niet alleen met de bewoners, maar ook met de ondernemers.”
De communicatie richting ondernemers laat volgens De Groot echter flink te wensen over. “Het college heeft de raad op 19 april per brief geïnformeerd over de stand van zaken, maar ondanks dat wij als ‘ondernemers bedrijventerrein Louwstraat’ onder in dit schrijven vernoemd zijn als ‘afschrift ontvanger’ hebben wij dit schrijven pas op eigen verzoek en vele maanden later ontvangen.”

‘Eenzijdig en te star’
Op 6 maart van dit jaar vond een gesprek plaats tussen de ondernemers en de bewoners van de Korte Louwstraat. De Groot: “Wij als ondernemers vinden dat het standpunt van deze bewoners veel te eenzijdig en ook te star is. Alleen en uitsluitend het belang van deze mensen wordt door hen naar voren gebracht. Bovendien betreft het uiteindelijk slechts vier bewoners van twee huizen van de toch al slechts tien huizen waar het over gaat. Bespreekbaar voor deze bewoners is alleen een algehele afsluiting en het liefst nog met een door uitsluitend hen bedienbare verzinkbare paal. Hoe kun je dit bedenken? Het hemd is dan toch echt nader dan de rok! Vergeten wordt dat het industrieterrein aan de De Louwstraat al vijftig jaar bestaat, dat daar een kleine 200 bedrijven zijn gevestigd, dat daar honderden mensen werkzaam zijn, veelal uit Schaijk, dat er vanzelfsprekend aan- en afvoer plaatsvindt en dat er eerstelijns hulpverlening van en naartoe moet kunnen. Daarnaast zijn verderop in de straat tien verenigingen gevestigd, waarvan de leden ook vrijwel allemaal uit Schaijk komen. En behalve bewoners van de Korte Louwstraat zijn er verderop in de Louwstraat en op het industrieterrein zelf ook tientallen huizen die via de westelijke route bereikbaar moeten en willen blijven.”

Begripvol
De ondernemers stellen zich naar eigen zeggen ‘begripvol en coöperatief’ op naar de bewoners van de Korte Louwstraat. “Wij willen in goed overleg tot een oplossing komen die voor alle partijen acceptabel en tevredenstellend is. Wij hebben onder meer voorgesteld verkeersremmende drempels aan te leggen, maar de bewoners konden het onderling absoluut niet eens worden voor wiens huis deze dan zouden moeten liggen. Een geval van ‘not in my back yard’.”
Een ander voorstel van de ondernemers is het realiseren van een bewegwijzering om het verkeer beter te verdelen. Daarnaast vragen de bedrijven hun medewerkers en leveranciers om zwaarder verkeer bij voorkeur de Scheisestraat te laten gebruiken en de toegestane snelheid (beter) te respecteren. De Groot: “Dit gebeurt aantoonbaar en wordt gestaafd door metingen van de politie.”

Louwstraat en Scheisestraat
De mogelijke afsluiting van de Korte Louwstraat heeft ook negatieve gevolgen voor bewoners van de nabijgelegen De Louwstraat en Scheisestraat. De verkeersdrukte in deze straten zou dan fors toenemen. De Groot: “De argumenten van de ondernemers en bewoners van de De Louwstraat en Scheisestraat zijn in onze beleving van veel meer gewicht dan het enkele argument dat door een paar actievoerende mensen in de Korte Louwstraat wordt aangevoerd. Het kan toch niet zo zijn dat twee of drie bewoners van in totaal slechts tien huizen het in een democratisch open bestel voor elkaar kunnen krijgen dat er een maatregel wordt getroffen die enkel en alleen ten voordele is van henzelf. Een maatregel die een groot nadeel vormt voor de ondernemers van een heel industrieterrein met honderden medewerkers, maar ook gewone Schaijkse burgers en verenigingsleden treft die nu gebruikmaken van de Korte Louwstraat.
Wij hopen op een oplossing waarbij het belang van alle partijen wordt gediend.”

|Doorsturen

Eijsten

2017-10-05 14:31:01

Zullen we het wel bij de feiten houden heer de Groot ? Wel zo netjes. Bull-shit verkopen om de publieke opinie naar je hand te zetten is wat al te makkelijk. 

anton coolen

2017-10-05 22:14:53

Waarde mede-ondernemer,

Dhr. De Groot is netjes en duidelijk. Dat u uit eigen belang (bewoner) een andere mening hebt is begrijpelijk. Daarnaast wel erg gemakkelijk om iemand aan te vallen en zelf geen mening te poneren op basis van argumenten.

Wij drinken er wederom een met u op.

Anton

Heer, u verdient veel beter dan uw bericht.   

Blijf gezond.

Ik ken u gelukkig anders. 

Ook u hebt recht op emotie.   

Een werknemer

2017-10-06 19:29:57

Ik word helemaal gek van al dat gezigzag in dat straatje!

Een paar jaar geleden kon je daar gewoon rechtdoor langs elkaar rijden en dat was veiliger voor de fietsers.

Het is er niet beter op geworden met al dat verplicht slingeren.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?