Schaijk

Lentekriebels, van de bloemetjes en de bijtjes...

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Vanmiddag met onze honden heerlijk gelopen langs het water in de polder. Ondanks de flinke koude ten gevolge van de Russische Beer die de afgelopen dagen ons land nog eens bezocht, hing het voorjaar in de lucht. De vogels zingen hun hoogste lied, om hun territorium te bewaken, of om indruk te maken op het andere geslacht. Twee blauwe reigers maakten elkaar het hof, meerkoetjes maakten zichzelf, met opgezette veren, dubbel zo groot in een soort paringsdans. De natuur laat zich door een beetje koude niet tegenhouden. Zo kwam ik tot het onderwerp van dit stukje.

Voor de voortplanting trekken onze honden zich eigenlijk niets aan van de seizoenen. Zij planten zich het hele jaar door voort. Katten staan daarentegen een stuk dichter bij de natuur. De hormonen spelen op zodra het voorjaar zich aankondigt. De toename van daglicht is daarbij de voornaamste prikkel. Dat betekent dat katers (ongecastreerde-) op zoek gaan naar poezen. Ze kunnen daarvoor grote afstanden afleggen en weten poezen in de wijde omgeving te vinden.

Sinds ongeveer een jaar is onze praktijk nauw verbonden met de dierenopvang van Stichting HoKaZo in Uden. Daardoor komen wij, veel meer dan vroeger, vrijwel dagelijks in aanraking met het zwerfkattenprobleem. In de loop van het voorjaar, en dit loopt door tot het eind van de zomer, worden er ontzettend veel kittens gevonden. Als nestje, samen met broertjes en zusjes, maar ook vaak moederziel alleen. Voor al deze dieren wordt een liefdevol huis gezocht, wat vaak ook nog lukt. Het is echter duidelijk dat er echt te veel poezen/katten zijn. Dat heeft ermee te maken dat katten van een vruchtbare soort zijn. Een poesje kan met gemak twee nesten per seizoen baren, een kater kan tientallen poezen bevruchten per seizoen.
Dit is een belangrijke reden om achter ons advies te staan: laat poezen en katers opereren voordat zij zich kunnen voortplanten. Buiten het feit dat een ongecastreerde kater niet geschikt is om in huis te wonen door het markeergedrag dat hij gaat vertonen, wordt het leven van een kater na castratie een stuk meer relaxed als hij geholpen is. Hij wordt doorgaans ook gezelliger omdat hij meer huis-gebonden zal zijn.
Het steriliseren van een poesje heeft iets minder invloed op het gedrag, al stoppen de krolsheden wel. Dit zorgt vaak voor meer rust bij de eigenaar. Het grote voordeel van steriliseren van een poesje is dat je nooit onverwachts met een nestje kittens komt te zitten, die allemaal de nodige zorg, en een goed en veilig huis verdienen.

Bij castratie van de kater worden de testikels verwijderd, bij sterilisatie van een poesje worden de eierstokken verwijderd. Beide ingrepen zijn kortdurend, worden vanzelfsprekend uitgevoerd onder algehele narcose. Een weekje naderhand is alles vergeten. Bij katers en poezen hoeft vrijwel nooit iets gedaan te worden aan het likken van de operatiewondjes wat ervoor zorgt dat het herstel ook voor de eigenaar makkelijk verloopt. Dus heeft u een jong poesje of katertje, van vorige zomer of iets daarna, maak een afspraak voor operatie, voordat de hormonen op hol slaan. Het spreekwoord zegt; 'het is bij de konijnen af', maar echt: katten kunnen er ook wat van!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties