Schaijk

Coating Plus viert 25-jarig bestaan met open dag op 3 november

'Het liefst ben ik op de werkvloer te vinden'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Ondernemen zit Leo Verstegen uit Volkel in het bloed. Hij heeft Coating Plus in Schaijk samen met zijn vrouw José vanaf de grond af aan opgebouwd en tot het succes gemaakt dat het nu is. Inmiddels is dochter Jessica ook betrokken bij de bedrijfsvoering. Vanwege het zilveren jubileum mag iedereen die dat wil een kijkje komen nemen in de onderneming aan de Scheltseweg 3. Vrijdag 2 november is het feest voor genodigden en zaterdag 3 november is er een open dag van 10 tot 15 uur.

Leo is de jongste van twaalf kinderen. Een ondernemend gezin, want op een gegeven moment hebben zes van hen een eigen bedrijf. “Ik ben opgeleid als huisschilder”, blikt hij terug. “Ik wist op school al dat ik iets voor mezelf wilde starten, maar ik durfde een schildersbedrijf niet aan vanwege de angst dat ik in de zomer te veel moest werken en in de winter niets te doen zou hebben.”
Het toeval wil dat Leo's zwager werkte als verkoper van poedercoatapparatuur. “Hij bood me aan te helpen”, licht hij toe. “Zo ben ik als leek begonnen. Ik heb meerdere adviseurs in de arm genomen en ben aan een plan gaan werken. Eigenlijk wilde ik starten met een grote hal en een automatische productielijn, maar dat kreeg ik niet gefinancierd. Daar ben ik noodgedwongen begonnen met een kleine lijn. Daarvoor heb ik de benodigde machines gekocht en heb ik een hal gehuurd van driehonderd vierkante meter op het Schaijkse industrieterrein. Dat was in januari 1992.”

Omafietsvelgen
Leo is iemand die van aanpakken houdt. “Alles was klaar, maar ik had niets te doen”, lacht hij. “Het verkopen zat er nog niet zo in. De opstartfase was zwaar. Sporadisch had ik kleine klantjes. Na verloop van tijd kwam ik in aanraking met een fietsenfabrikant voor het coaten van velgen van omafietsen. Daarna is het bedrijf als een pijl omhoog geschoten. Als nieuwe klanten kwamen kijken, ontving ik ze in een druk bedrijf. Dat ziet er veel uitnodigender uit. In die periode is José gestopt met werken en ging ze hier mee helpen. Na een paar maanden namen we het eerste personeel aan. Toen het eenmaal liep, konden we regelmatig extra mensen in dienst nemen.”
Na een aantal jaar haalt Leo zijn oorspronkelijke plan uit de kast. Iets verderop, aan de Scheltseweg, vindt hij een grotere locatie. Het bedrijf verhuist en neemt het speciaal gebouwde pand op 13 november 1996 in gebruik. Het personeel dat toen is aangenomen voor het groeiproces, werkt er nu nog steeds. Na een aantal verbouwingen door de jaren heen beslaat het pand nu een oppervlakte van ongeveer zesduizend vierkante meter. Het bedrijf telt een grote volautomatische productielijn van 230 meter lang. Verder zijn er twee handlijnen geschikt voor producten van maximaal vier en zes meter. Er werkt twintig man personeel plus een stuk of tien oproepkrachten. Tevens is er een team voor de avonduren en zaterdag.

Brand
Eind 2016 zijn Leo en José bezig met de voorbereidingen voor 25-jarig bestaan, maar een brand gooit roet in het eten. “Negenentwintig december tweeduizendzestien”, dreunt Leo op. “Een zwarte bladzijde in de historie van Coating Plus. Waarschijnlijk is de brand door kortsluiting ontstaan. Ter uitbreiding hadden we een loods gekocht achter ons, aan de Hoogschaijksestraat. Die ging volledig in vlammen op. Omdat we niet van stilzitten houden, hebben we meteen plannen gemaakt en een nieuw pand neergezet dat aan de moderne eisen voldoet. Door al dat gedoe hadden we even geen energie voor een feestje. Toch zijn we trots op wat we hier neer hebben gezet, vandaar dat we het nu alsnog vieren.”

Toekomst
Met alle vernieuwingen is Coating Plus, dat dus al bijna 27 jaar oud is, klaar voor de toekomst. Jessica, de oudste dochter van Leo en José, heeft te kennen gegeven op termijn het bedrijf te willen overnemen. “Daar wordt nu alles op ingericht”, licht Leo toe. “Op zaterdag neemt ze mijn taken al over. Dan ben ik gewoon op de werkvloer te vinden. Dat is sowieso mijn favoriete plek, gewoon lekker bezig zijn. Dit is Jessica's leerschool terwijl ze haar opleiding afrondt. Ze hoort er al helemaal bij.”

Omdat Leo zo trots is op zijn bedrijf, wil hij laten zien wat hij sinds 1992 heeft opgebouwd. Coating Plus opent zaterdag 3 november de deuren. Er vinden die dag verschillende demonstraties plaats om te laten zien hoe alles in z'n werk gaat. Als je een voorproefje wil, kun je de filmpjes op www.coatingplus.nl alvast bekijken. Iedereen is van harte welkom tussen 10 en 15 uur aan de Scheltseweg 3 in Schaijk.


Wat is poedercoaten?
Poedercoaten is door middel van elektriciteit een droge verfstof (poeder) aanbrengen op producten. Dit kan in alle kleuren van de regenboog. Vervolgens worden de producten afgebakken in een oven. Daarna kun je het direct gebruiken, het hoeft niet eerst uit te harden. Het voordeel is dat je in één keer een laagdikte kunt aanbrengen waar je anders drie keer voor nodig hebt. Verder kan ongebruikte droge verfstof eenvoudig gerecycled worden. Er is weinig verlies. Poedercoaten kan dus alleen bij producten die stroom geleiden, zoals diverse metalen. Denk aan zaken als laboratoriuminrichtingen, straatverlichting, hekwerk, velgen, stalen meubels, trapleuningen, rekken voor winkels en nog veel meer. Coating Plus in Schaijk werkt ook voor particulieren.


 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties