Schaijk

Een handelsoorlog en de beurs

Door Ralf Visschers en Erik Rommen van Findex Vermogensadvies

Afgelopen tijd stond volledig in het teken van een mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en China.
De handelsoorlog is nog niet begonnen, maar enkel de kans dat er één gaat komen zorgde ervoor dat beurzen flink onderuit gingen.

Een handelsoorlog is een conflict tussen twee of meer staten die vaak ontstaat vanuit een economisch conflict. De ene partij voelt zich bijvoorbeeld onheus beconcurreerd door de industrie of overheid van de andere staat. Doormiddel van sancties en heffingen probeert men dan dit 'onrecht' te keren.

Wat leert de historie ons?
Er zijn reeds verschillende handelsoorlogen geweest de afgelopen decennia en de algemene conclusie daarbij is dat er eigenlijk geen winnaars zijn. Op papier kan het lijken dat een staat heeft gewonnen, maar de prijs die de inwoners hebben moeten betalen is altijd groot. Tijdens handelsoorlogen lopen voor alle partijen de inflatie en werkeloosheid op. Dus producten worden duurder en mensen verliezen hun baan.
Kijken we naar aandelenbeurzen dan kunnen deze wereldwijd geraakt worden door een handelsoorlog, de winnaars op lange termijn zijn de landen die niet deel hebben genomen.

Wat speelt er nu?
Trump dreigt op dit moment met een handelsoorlog richting China. Deze handelsoorlog komt vanuit zijn protectionisme om de eigen markt en werkgelegenheid te beschermen. Trump vindt dat China te veel banen, kennis en handel heeft gepikt. Om deze reden is er een voorstel om Chinese importgoederen te gaan belasten met extra heffingen ter waarde van 60 miljard dollar. China laat dit natuurlijk niet onbeantwoord en heeft reeds aangegeven met tegenmaatregelen te komen.

Wie heeft de beste kaarten?
Trump heeft geroepen dat een handelsoorlog makkelijk is te winnen en dus goed voor Amerika zal zijn, maar is dit wel zo? Gekeken naar de consumptiegroei zou de Amerikaanse consument veel meer last hebben van een handelsoorlog en daalt de consumptie groei van 2% naar -1%. Voor China daalt de consumptiegroei van 6% naar 5,5%. De Chinese consument wordt dus veel minder geraakt en ziet zijn koopkracht nog steeds toenemen.

Wat betekent dit voor aandelen?
Amerikaanse aandelen hebben bij een mogelijke handelsoorlog nog iets wat tegen ze werkt en dat is de enorm hoge waardering. De Amerikaanse beurs is veruit de duurste beurs ter wereld en dat beperkt het rendementspotentieel naar de toekomst toe. Komt daar nog een handelsoorlog bovenop dan ziet het er nog slechter uit. Aandelen zijn op basis van winstwaardering in Amerika 150% duurder dan China en 26% duurder dan ontwikkeld Europa.
Voor uw beleggingen is het dus van belang om flexibel te kunnen zijn en Amerikaanse aandelen fors te kunnen verminderen of zelfs mijden. Veel partijen hanteren een minimale weging van circa 35% in Amerikaanse aandelen, gezien de huidige situatie kan dat negatief uitpakken.

Kansen?
Door deze onrust zijn wereldwijd de aandelen gezakt en zijn aantrekkelijk gewaardeerde landen nog aantrekkelijker geworden. Er zijn genoeg landen, regio’s en thema’s die langere termijn een uitstekend rendementspotentieel hebben, kijkt u bijvoorbeeld eens naar Frontier Markets, Japan, Spanje, Biotechnologie of een thema als Cyber Security. Mogelijkheden genoeg om een kansrijke en goed gespreide portefeuille op te bouwen.

Wilt u vrijblijvend een keer kennis met ons maken om te horen wat wij bieden en welke kansen wij zien dan kunt u ons bereiken op 0486-700215 of info@findexvermogensadvies.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties