Schaijk

Oncologische revalidatie bij Fysiotherapie Schaijk-Herpen

Beweegprogramma op maat voor mensen met kanker

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt, staat je wereld op z'n kop. Ieder jaar wordt hier op 4 februari bij stilgestaan tijdens Wereldkankerdag. De ziekte en de behandelingen hebben een enorme impact op je lichaam. Het kan zijn dat dagelijkse dingen lastig worden door vermoeidheid in combinatie met conditie- en krachtverlies. Mensen met kanker kunnen tijdens en na hun behandeltraject een beweegprogramma volgen bij Fysiotherapie Schaijk-Herpen. In kleine groepjes wordt onder begeleiding gewerkt aan persoonlijke doelen.

Kelly van Rooij met therapeut Femke Jordens.

Fysiotherapeuten Harriët der Kinderen en Femke Jordens zijn geschoold in het begeleiden van mensen met kanker. Beiden zijn lid van Onconet, een organisatie die onder meer door bijscholing de kwaliteit waarborgt. “De problematiek is vaak heel uitgebreid”, weet Harriët. “Er is de laatste tijd heel veel bewijs bijgekomen dat trainen tijdens een chemokuur de therapie bevordert. Je lichaam is sterker en daardoor kun je een grotere dosis aan. Wij helpen je fit te worden en te blijven. Het is prettig om op die manier aan je eigen lichaam te werken.”

Persoonlijke doelstellingen
Voordat je daadwerkelijk aan het trainen gaat, krijg je eerst een uitgebreid intakegesprek. “Die inventarisatie is heel belangrijk”, stelt Femke. “De doelstellingen moeten wel aansluiten bij jouw wensen. Daarna kijken we hoe je dat het beste kunt bereiken. Tijdens het sporten houden we de signalen goed in de gaten. Heb je een chemokuur gehad die de zenuwen aantast? Dan hebben we daar extra aandacht voor. Of heeft je behandeling juist impact op je hart? Daar hebben we dan ook extra oog voor.”
Zodra bekend is waar je aan gaat werken, word je onderdeel van een beweeggroep. “Je bent bezig met je eigen herstel, maar je bent niet alleen aan het sporten”, vult Harriët aan. “Je kunt een praatje met elkaar maken. Je hebt toch grotendeels hetzelfde meegemaakt als de anderen. In zo'n groep zie je veel gebeuren. Je hebt dagen dat je met elkaar kunt lachen, maar op andere momenten is er een traan wanneer iemand slecht nieuws heeft gehad. De emoties lopen uiteen. De sociale interesse in elkaar is groot. Dat groepsgevoel is enorm belangrijk.”

Cardio en kracht
De training bestaat uit een combinatie van cardio- en krachtoefeningen. “Het is niet bewegen op zich, maar er komt ook een stukje coaching bij kijken”, legt Femke uit. “We geven je vertrouwen terug in je eigen lichaam. Door een chemokuur lever je veel in. Samen zoeken we de grenzen weer op. Je neemt de regie in eigen handen. Als eerste gaan we aan de slag met de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Daarna passen we de oefeningen elke keer aan op jouw situatie.”

Borstkanker
Kelly van Rooij (39) uit Herpen en Marion van der Burgt (49) uit Zeeland maken sinds november vorig jaar onderdeel uit van de beweeggroep van Fysiotherapie Schaijk-Herpen. Beide vrouwen hebben borstkanker gehad. Hoewel ze een verschillende variant hadden, volgden ze een soortgelijk behandeltraject met zestien chemokuren, een operatie en bestralingen. “Je krijgt dan een hoop medicijnen in je lichaam die je eigenlijk niet wil”, zegt Marion. “Het breekt heel veel af. Je spieren gaan eraan, je conditie verdwijnt. Alles wordt minder. Het is zo frustrerend als je lichaam niet meer meewerkt. Dingen die je eerst makkelijk kon, zijn nu een hele opgave.”
Twee keer per week zijn ze één à anderhalf uur in de oefenruimte te vinden. “Het werkt echt”, vervolgt Marion. “Hier kan ik mijn energie kwijt waardoor ik 's nachts beter slaap. Ik zit niet langer in het cirkeltje van ziek zijn en ziek voelen. Elke keer ga ik een stapje vooruit. Toch is het mentaal ook heel zwaar. De fase na de behandeling is het moeilijkst van alles. Je komt niet meer in het ziekenhuis, je haren komen terug. Voor de buitenwereld zijn dat tekenen dat je weer beter bent, maar zo werkt het niet. Het vertrouwen is weg. Daar werken we hier hard aan.”

'Stok achter deur'
Beide vrouwen zijn heel erg te spreken over het sporten in groepsverband. “Het is toch een stok achter de deur”, lacht Kelly. “Als je ooit kwaaltjes hebt dan kun je dat delen. Dat is heel fijn, want het schept een band omdat de anderen hetzelfde hebben meegemaakt. Het zorgt voor veel voldoening. De begeleiding is ook top. Ze houden ons goed in de gaten en bewaken de grenzen.”
Kelly baalt een beetje dat ze pas na het behandeltraject is gestart en niet al tijdens de chemokuren. “De fysiotherapeuten maken een programma op maat, dus iedereen kan meedoen”, vertelt ze. “Dan ben je niet alleen maar bezig met ziek zijn, maar je hebt ook momenten waarop je je goed kunt voelen. Daarom adviseer ik mensen met kanker om niet bij de pakken neer te gaan zitten en zo snel mogelijk te beginnen met de oncologische revalidatie.”

Kijk voor meer informatie over de beweeggroep op www.fysiotherapieschaijk.nl of neem contact op via 0486-461639.

Marion van der Burgt met therapeut Harriët der Kinderen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties