Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Angst voor vuurwerk

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Binnenkort is het weer zo ver; vuurwerk. Op sommige plaatsen is het zelfs nu al aan de gang. Voor de meeste huisdieren geen pretje, maar met onderstaande tips is er wellicht toch een rustige oud en nieuw van te maken, ook al vindt je hond of kat vuurwerk spannend.

Hoe herken je vuurwerkangst?
Heb je een dier wat panisch reageert op vuurwerk, dan is het voor iedereen duidelijk, maar wees ook alert op de wat subtielere tekens. Oren naar beneden, staart laag, lippen aflikken, kwijlen, grote pupillen, oogcontact vermijden, verminderde eetlust. Zeer aanhankelijk, of juist niet.

Het is nu te laat om nog te gaan trainen op angstgedrag, daar moet je maanden eerder mee beginnen. Wat je nu wil bereiken, is dat je hond of kat zich thuis zo goed mogelijk aan het vuurwerkgeweld kan onttrekken. Het geluid en de flitsen zoveel mogelijk buitensluiten; ramen en gordijnen dicht, een radio of tv aanzetten( niet al te hard, dat kan de zaak weer verergeren).
Via internet kun je geluidsdempers voor honden kopen, 'mutt mufs'. Lijkt een beetje op een koptelefoon. Wel eerst goed ermee oefenen, want ze moeten eraan wennen.

Schuilplaats
Bied een schuilplaats. Vaak zal een dier zelf een plek opzoeken, maar je kunt ze ook een handje helpen om iets te maken. Een schuilplaats kan ergens onder een tafel of bed zijn, of in een kast. Geef er een extra deken of handdoek bij, om onder te kruipen. De een vlucht naar boven, de ander zoekt juist de baas op. Dus op je voeten gaan liggen mag ook, of op de bank onder een deken.

Tot een paar jaar geleden was het advies om het angstige gedrag te negeren, maar dit is echt achterhaald. Troosten mag, moet zelfs. Wat je niet moet doen is zelf mee gaan zitten rillen. Voor de dieren die niet ergens gaan liggen, maar blijven ijsberen, probeer hun aandacht te vangen. Een spelletje, voer. Laat ze op commando dingen doen; zit, lig etcetera, zodat je ze daarvoor kan belonen. Met rustige stem, met een lekker dingetje.

Thundershirt
Dan is er nog het Thundershirt, dit werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam en is gebaseerd op het principe van het inbakeren van baby’s. De druk op het lichaam werkt bij honden geruststellend. Of dit bij jouw hond werkt (niet voor katten!) is een kwestie van uitproberen.
Het inzetten van feromonen, geurstoffen die voor de hond of kat geruststellend werken. Deze heb je in de vorm van verdampers, maar ook in sprayvorm. Je zou het bijvoorbeeld kunnen sprayen in de schuilplaats of op dekentjes.
Er zijn meerdere voedingssupplementen die op vriendelijke wijze iets rust kunnen geven. Zylkene, Telizen, Adaptil.

Heeft jouw hond of kat vorig jaar ook al heel heftig gereageerd op de knallen, of heb je een hond waarvan je verwacht dat hij heftig gaat reageren (dit laatste omdat hij bijvoorbeeld in de loop van dit jaar al schrikachtig werd van harde geluiden of onweer), dan is het advies om , zeker op 31 december, maar mogelijk al een paar dagen daarvoor, te beginnen met angstremmende medicatie.
Het voordeel van deze medicatie is dat het dier minder angst ervaart, dus rustiger blijft, maar ook dat het een tijdelijk 'geheugenverlies' geeft. Dus hij onthoudt deze avond en de gebeurtenissen niet . Dus volgend jaar wordt de angst niet nog weer erger. De benodigde dosering verschilt heel erg per dier. Waar de een een pilletje nodig heeft, heeft de ander er voor hetzelfde effect vijf nodig.

Nieuw product
Er is dit jaar een nieuwe product op de markt, speciaal voor dieren met geluidfobieën. Het is een tube met een gel, die je aan de binnenkant van de wang van je huisdier smeert. Het wordt opgenomen via het wangslijmvlies. Wel een medicijn waarbij de nodige voorzorgen in acht moeten worden genomen. In Amerika al langer op de markt, met hele goede ervaringen.

Zorg dat je voorbereid bent
Bedenk of je nog iets in huis moet halen ('mutt muf', thundershirt, feromonen, voedingssupplent, medicatie). Denk vast na over een schuilplaats. Op 31 december op tijd de hond uitlaten, katten binnen houden en laat angstige dieren nooit alleen!

Namens de dierenkliniek wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een heel goed en gezond 2017.

Birgit Derix 
www.dierenkliniekschaijk.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties