Reek

Verbeter je uitspraak of teksten bij Personal English

Alison Eradus: 'Ik geef Engelse lessen met een persoonlijke insteek'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Alison Eradus uit Reek geeft Engelse les aan iedereen die daar gebruik van wil maken. Dat doet ze op een voor haar typerende wijze: één op één of in kleine groepen. Op die manier kan ze het beste aansluiten bij de interesses en het niveau van haar cursisten. Daarbij kun je jouw eigen leerweg uitstippelen om zo tot het optimale resultaat te komen. Instappen bij Personal English kan altijd. Het maakt niet uit of je hulp nodig hebt bij je studie, je uitspraak voor de zakelijke markt wil verbeteren of gewoon je Engels in het algemeen naar een hoger plan wil tillen.

Alison is opgegroeid in Engeland. “Ik ben naar Nederland gekomen voor de studie biologische land- en tuinbouw op Warmonderhof”, blikt ze terug. “De hele opleiding was in het Nederlands, dus ik heb een stoomcursus gevolgd om de taal te leren. Elke dag was ik in de weer met mijn walkman en cassettebandjes, 's avonds ging ik gebroken naar bed. Het is me wel gelukt om de taal onder de knie te krijgen.”
Wanneer haar opleiding is afgerond, neemt Alison haar partner mee naar Engeland. Daar woont het tweetal ruim vier jaar in een leefgemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. “Voor de dagbesteding was er een boerderij met een grote tuin en stal”, licht ze toe. “De gemeenschap was hierdoor grotendeels zelfvoorzienend. Het was een fijne plek voor ons om onze opleiding in de praktijk te brengen.”
Eenmaal terug in Nederland komt het echtpaar in Velp terecht. “Mijn man komt van oorsprong uit Grave, hij kreeg in die tijd een baan bij de biologische tuinderij De Twee Linden”, gaat Alison verder. “Ik hielp ook wel eens mee. Op een gegeven moment kreeg ik de tip dat iemand in het dorp de kleine taalschool CumLingua had en op zoek was naar Engelse docenten. Dat was ik op dat moment nog niet, maar ik heb toch contact gezocht. Omdat het me wel aansprak, heb ik een cursus gevolgd om het lesgeven te leren. Daarna ben ik Engelse groepscursussen gaan verzorgen. Zo ben ik erin gerold.”

Uitspraak
Inmiddels is Alison, die sinds tien jaar in Reek woont, enige tijd geleden voor haarzelf begonnen onder de naam Personal English. “Die naam past helemaal bij mijn insteek”, legt ze uit. “Ik wil geen fabrieksmatig onderwijs geven. Ik kies voor de persoonlijke benadering; één op één of in kleine groepjes. Dat geeft mij veel meer de kans om in te spelen op je interesses en jouw niveau.”
Daarbij richt Alison zich grotendeels op het gesproken Engels. “Het zit hem voor veel mensen echt in het verbeteren van de uitspraak”, weet ze. “Daar kan ik bij helpen. Denk onder meer aan mensen op leeftijd die de taal graag beter willen spreken, dat kan bijvoorbeeld zijn omdat hun kinderen een partner uit het buitenland hebben. Of aan zakenlui die beter voor de dag willen komen. Of aan studenten, van middelbaar onderwijs tot hbo-niveau, die net dat beetje extra aandacht nodig hebben. Ik coach hen en geef suggesties. Dat kan op de uitspraak zijn, maar ook op een geschreven opdracht.”

Honderdste les
Halverwege september bereikte Alison samen met een van haar cursisten een mijlpaal: de honderdste les. Het gaat om Sjek Derks (73) uit Molenhoek. “Het Engels van Sjek zat al op een hoog niveau, maar hij wilde vooral zijn uitspraak verbeteren”, zegt ze. “Door de jaren heen hebben we de meest uiteenlopende onderwerpen behandeld, van zijn familie tot Shakespeare. We hebben zelfs filosofische discussies gevoerd over dingen die hem bezighouden. Dan ga je een stuk verder dan het gebruikelijke huis-tuin-en-keuken-Engels. Heel interessant, ook voor mij. Ik leer er zelf veel van. Het is een wederzijds proces.”
Sjek is op zijn beurt vol lof over Alison. Eens in de twee weken krijgt hij privéles. “Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: je kunt beter één taal heel goed beheersen dan tien een beetje”, lacht hij. Dat was voor hem het moment om een docent in de arm te nemen. “De meeste cursussen zijn veel te gelikt. Daar leer je alleen wat van tevoren bepaald is, gericht op de zakelijke markt. Bij Alison gaan we op zoek naar mijn uitdagingen. Daar heb ik veel meer aan.”
Een van de manieren waarop Sjek leert, is door samen met Alison een boek te behandelen. “Zij stelde voor om aan de slag te gaan met Wind in the Willows, een kinderboek met dierenverhaaltjes”, vervolgt hij. “Ik wilde liever Hamlet lezen. Daar hebben we uiteindelijk anderhalf jaar over gedaan. We hadden nooit een debat over wat er staat, maar wel over hoe het er staat. Juist die persoonlijke aanpak maakt het zo goed. Het is erg fijn om je eigen leerweg uit te stippelen. Dat is heel inspirerend en kan ik iedereen aanraden.”

Meer informatie over Alison Eradus vind je op www.personal-english.nl. De cursisten van Personal English komen uit een vrij grote regio. “Als je bij mij lessen volgt, hoef je niet naar de grotere steden te reizen”, stelt ze. “Daarmee vul ik een niche. Tevens kan ik me volledig op jouw situatie toespitsen.” Onlangs is Alison ook gestart met het geven van een cursus op Volksuniversiteit Oss. Kijk voor de mogelijkheden daar op www.volksuniversiteitoss.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties