Landerd

INGEZONDEN: Supermarkten: een bedreiging voor de dorpswinkels!

Door Arjan Lemmers

Er is veel weerstand vanuit de overheid en de retailwereld tegen de plannen in Reek voor een Aldi aan de rand van het dorp bij de N324.

Gemeenten en provincies hebben als beleid om supermarkten te concentreren in het centrum van de grotere woonkernen om daarmee de andere winkels te ondersteunen. Oftewel u (de consument) bezoekt na de supermarkt ook de kleine winkels en zonder deze supermarkt blijft u daar weg. Maar zijn de supermarkten wel de redders van de kleinere middenstand of zijn ze een ‘Trojaans paard’?

Het is wel duidelijk dat de kleine lokale winkels het moeilijk hebben: streep de supermarkten en de Kruidvat-winkels weg en in de meeste dorpen blijven er amper winkels over. Enkele landelijk opererende mega-bedrijven drukken alle andere partijen uit de markt. Tevens stijgt de verkoop via Internet.

De supermarkten van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden. Supermarken worden steeds groter: de AH van Schaijk is gegroeid van 750 m2 naar 1700 m2, de Jumbo in Grave wil graag verdubbelen en de eigenaar van het Aldi-pand in Zeeland is zijn winkel aan het vergroten. En deze enorme groei van oppervlak wordt niet gebruikt voor een groter levensmiddelenassortiment: bijvoorbeeld van 6 soorten doperwten naar 12 soorten doperwten. Een beetje supermarkt heeft een eigen warme bakker. En deze bakt ook op zondagochtend,zodat je dan ook heerlijke verse broodjes kunt halen. Daar kan de lokale bakkerij niet tegenop.

De slagerijafdeling is uitgebreid: het merendeel van de vleesproducten is ruim voorradig, er is een compleet aanbod voor de BBQ of gourmet. Speciaal vlees is gewoon te bestellen. Er wordt groot ingekocht en de marges hoeven niet zo groot te zijn. De lokale slagerij wordt met gemak weggeconcurreerd. De Jumbo in Zeeland heeft een postkantoor, een slijterij en verkoopt tevens kaarten, kantoorartikelen, bloemen, sigaretten, zelfzorgmedicijnen, tijdschriften en VVV-artikelen. Probeer dan nog maar eens een winkel voor bijvoorbeeld tijdschriften en kantoorartikelen rendabel te maken. Wat gebeurt er met de The Read Shop Express’ als de familie Maathuis besluit te stoppen? Welke supermarkt gaat het postkantoor overnemen?
Een dierenspeciaalzaak dan: helaas, de servicesupermarkten verkopen ook brokjes, kattenbakvulling en speeltjes: de bulkproducten voor een dierenspeciaalzaak. De kruimels blijven over.

Ahold en Jumbo hebben een stevige strijd geleverd om een gunstige deal met de Hema. Inmiddels is de strijd gestreden: Jumbo neemt gewoon de Hema over en de Hema-artikelen komen dan ook in haar supermarkten. De supermarkten kunnen het personeel slimmer inzetten: het grootste deel van het werk wordt gedaan door scholieren met een uurloon van 4 tot 6 euro. De kleine winkels kunnen geen bekende acteurs en Formule1-coureurs inzetten in uitgebreide reclamecampagnes. Probeer daar als winkelier maar eens van te winnen.
En als je ’s avonds of op zondag toch met je karretje door de supermarkt rijdt, dan gaan alle artikelen met 1 beweging in hetzelfde zelfscankarretje. De uitbaters van de winkeltjes kunnen niet tegen deze openingstijden, het gemak en de bulkprijzen op.

En de schaalvergroting lijkt alleen maar te versnellen: de Jumbo in winkelcentrum Oosterhof in Boxtel gaat groeien van nu 1900 m2 naar 2500 m2 (= half voetbalveld). De helft van het winkelcentrum is dan 1 winkel. De supermarkten worden mega-bedrijven waar consumenten met 1 stop alle boodschappen kunnen doen. En de intensiteit van het bedrijf en het verkeer van bevoorrading en consumenten overstijgt dat van een klein industrieterrein. Het zwart-wit beleid van de overheid blokkeert echter de vestiging van elke supermarkt op een handige plek met een goede ontsluiting aan de rand van dorpen en steden. Zo blokkeert de gemeente Uden het plan voor een Food Center op de plek van Ben van Dijk: een handige en goed bereikbare plek voor een supermarkt.
Dezelfde Udense initiatiefnemers procederen tegen een nieuwe Aldi 200 meter verderop. De gemeente Boekel forceert een derde supermarkt op het centrale plein terwijl alle bestaande Boekelse supermarkten fel tegen zijn.

Het overheidsbeleid perst alle supermarkten in krappe centra waar amper ruimte is voor uitbereiding. Het drukke verkeer wordt gedwongen door krappe straten waar jeugd naar de school fietst en loopt. Daarop ontstaat weer de roep om meer drempels, slingers en verkeersobstakels voor een veiliger en autoluw centrum.
Kortom dit overheidsbeleid resulteert in een chaos. Waarom gaat de overheid niet voor een gezond mix van kleine supermarkten in het centrum en mega bedrijven aan de rand? Voor elk wat wils en de juiste winkel op de juiste plek!
En natuurlijk zijn de winkels in Schaijk, Zeeland en Reek tegen een concurrent in Reek. Welk bedrijf wil er graag een concurrent bij? En natuurlijk kost het omzet: dat is het idee van onze vrije markt. Maar ze willen (en moeten) natuurlijk zelf wel groeien.

De huidige supermarkten hebben de markt verdeeld en deze verdeling wordt beschermd door de overheid! Welk bedrijf wil niet graag een ‘monopolie’ ondersteund door officieel beleid van de overheid! In andere bedrijfstakken krijg je een boete van de MDA als je een markt segmenteert en nieuwe concurrenten uitsluit!

En wat is het volgende doel van de service-supermarkten: De Jumbo heeft AC Restaurants en de La Place-keten overgenomen. AH is duidelijk in haar strategie: er komen eethoeken en er worden warme maaltijden bereid in eigen keukens in de winkel. De eerste vernieuwde AH gaat binnenkort open in Amsterdam“. De Jumbo Foodmarkt op de Noordkade in Veghel heeft al een speciale eetruimte: zet tijdens het winkelen je kar aan de kant en gebruik in een comfortabel omgeving een warm geserveerd maaltijd. Kortom: eetgelegenheden: maak de borst maar nat!

Echter nu opeens vindt dezelfde overheid het niet nodig om de kleine horecazaken te beschermen: de supermarkten hebben volgens de bestemmingsplannen gewoon het recht om een horecagelegenheid in de supermarkt te beginnen. De overheid loopt wederom achter de feiten aan.
En daarom de oproep aan de provincie Brabant en de gemeenteraadsleden in Landerd, Uden en Grave: bescherm de horeca in je gemeente en verbied supermarkten om een horecagelegenheid te exploiteren in een supermarkt!
Het lijkt me dat MKB Schaijk/Reek, MKB Zeeland en Economisch Platform Grave een groot voorstander zijn van dit voorstel: het voortbestaan van veel van jullie leden hangt af van de bescherming tegen de macht van de grote partijen!

Of laten jullie de kaas van je brood eten?

Arjan Lemmers, Reek

|Doorsturen

Louis Sparidans

2020-11-15 15:08:40


Helemaal waar Arjan, ik vind dat je een en ander goed analyseert. Maar kunnen we die ontwikkeling wel tegenhouden?

Ik zie het ook, bijvoorbeeld in Frankrijk gebeuren. Extreem grote supermarkten met gigantische parkeermogelijkheden aan de rand van een stad of dorp, waar bijna letterlijk ‘alles’ te koop is.

En vergeet de online-handel niet.
Ik heb me erbij neergelegd. Ofschoon ik het ook vaak liever anders zou zien.

anton coolen

2020-11-15 17:50:01

Dus jij wilt extra regels (Horeca) zoals er ook blijkbaar regels zijn voor geen Aldi in het buitengebied van Reek.

Met andere woorden: indirect wil Arjan geen Aldi in Reek.

Had ik niet van je verwacht.

Blijf gezond.

anton coolen

2020-11-15 17:54:08

Arjan,

Voor de duidelijkheid, van mij mag er een Aldi, Jumbo, AH etc. naar Reek. De consument bepaalt wel de overleving. Voor mij geldt vrijheid-blijheid. Ik ben een liberaal. Hoe minder er geregeld wordt aangaande vestiging door de overheid, hoe meer het mij lief is. De markt bepaalt en zo hoort het. 

Blijf gezond.

Adri Ekstijn

2020-11-18 09:00:09

De consument kiest én is lui, dus inpakken en wegwezen met je karretje.

En heer Arjan heeft een punt, een sterk punt en helder zonder zeuren uiteen gezet.

Een dikke 10 plus met een griffel!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties