Grave

Nader Bekeken door notaris Leon Kersten

Wat laat u na…?

Door Leon Kersten

Heeft u al eens nagedacht over wat u nalaat als u onverwacht overlijdt? Laat uw familie niet zitten met problemen, maar help hun op weg door tijdens uw leven over deze vraag na te denken en de nodige maatregelen te treffen. Dit kan onenigheid voorkomen. Er zijn veel situaties denkbaar waarbij het opmaken danwel aanpassen van een testament wel eens wenselijk kan zijn. Ik geef een paar willekeurige voorbeelden.

Als u lang geleden een testament heeft opgesteld, kan het zijn dat belangrijke wetswijzigingen hierin niet zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld een regeling met betrekking tot de eigen bijdrage die wellicht moet worden betaald bij opname in een verpleegtehuis.

Wellicht heeft u een nieuwe partner en heeft u niet vastgelegd dat deze dient et worden beschermd tegen aanspraken van uw kinderen? Of wilt u voorkomen dat uw ex via uw kinderen kan erven? Of wilt u juist wel uw stiefkinderen iets nalaten?

Sinds 2010 hebben kleinkinderen een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Misschien kan het in uw situatie wenselijk zijn om uw kleinkinderen in uw testament op te nemen. Dan kunnen zij rechtstreeks van opa en oma een belastingvrij bedrag erven.

Er zijn verschillende manieren om erfbelasting te besparen. Kom gerust eens langs bij de notaris om u hierover te laten informeren. Ook kan er of gekeken worden of er in uw situatie erfbelasting verschuldigd is en wat u eventueel kunt regelen om de belasting te beperken of te verschuiven.

Tegenwoordig wordt ook vaak een zogenoemde ‘rampenclausule’ in een testament opgenomen. Dit betekent dat u voorziet in de situatie waarbij u tegelijk met uw echtgeno(o)t(e)/partner overlijdt en uw (klein)kinderen. U kunt dan bepalen hoe uw nalatenschap dan dient te worden verdeeld. Zonder een dergelijke regeling komt de nalatenschap soms niet terecht bij de juiste mensen.

Ook kunt u nadenken over (beschermings)clausules indien één van de erfgenamen gehandicapt dan wel (in uw ogen) nog niet geschikt is om over de erfenis te beschikken. Bovendien kan het nuttig zijn om voor minderjarigen een beschermingsclausule op te nemen.

Als u één van de kinderen financieel heeft geholpen, zou u dit misschien willen ‘recht’ zetten ten opzichte van de andere kinderen in een testament.

Heeft u een eigen onderneming? Regel dan tijdig zaken voor uw bedrijfsopvolger.

Heeft u al iemand aangewezen die uw zaken gaat regelen bij uw overlijden (een zogenoemde executeur)? U dient hierbij niet alleen te denken aan uw uitvaart, maar ook het stopzetten van abonnementen en bijvoorbeeld het doen van de vereiste belastingaangiftes.

Kortom: kom gerust eens bij ons langs voor een vrijblijvende bespreking. Wellicht dat een testament in uw situatie ook uitkomst kan bieden!

Vraag het de notaris
Indien je meer informatie wenst dan kun je vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar je kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is er gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave
Kersten en Wilhelm Notarissen
Markt 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?