Grave

Nader Bekeken door notaris Leon Kersten

Voorbereiden op opvolging in je bedrijf is essentieel

Door Leon Kersten

Heb je al een opvolger in gedachten? Grote kans van niet. Want veel ondernemers denken onvoldoende na over wie het bedrijf gaat overnemen als ze zelf met pensioen gaan, ziek worden of overlijden. Toch kun je je goed voorbereiden, ook als nog niet duidelijk is wie het bedrijf voortzet. Als het dan eenmaal zover is, kun je makkelijker schakelen. Dat is goed voor jezelf maar ook voor het bedrijf.

Je kan je voorbereiden door te structureren. Door een structuur van bv’s op te zetten ben je beter beschermd als de zaken ooit minder gaan. Maar het maakt je ook flexibel bij de opvolging. Zo kunt je de oudedagsvoorzieningen, beleggingen, bedrijfspanden en de bedrijfsactiviteiten van elkaar scheiden. De volgende generatie kan op deze manier de bedrijfsactiviteiten overnemen terwijl je bijvoorbeeld de beleggingen als eigen appeltje voor de dorst houdt. Ook houd je zelf de zeggenschap over jouw oudedagsvoorziening.

En door een testament te maken. In een testament kun je ook voorsorteren op de opvolging door de nieuwe generatie. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen of je partner al dan niet een rol speelt bij de opvolging en welke onderdelen van de bedrijfsstructuur bij welke persoon terecht moeten komen. Een voorbeeld: je partner zal niet opvolgen in het bedrijf, maar je wil je partner na jouw overlijden wel recht geven op de opbrengst van de beleggingen. Je kunt deze situatie beschrijven in een testament. Je kunt er met het testament bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten bij je kinderen terecht komen.

Fiscale voordelen? Die moet je van tevoren goed regelen. In de wet staat dat degene die bedrijfsactiviteiten geschonken krijgt of erft over een groot deel van de waarde geen schenk- of erfbelasting hoeft te betalen. Of deze regeling nog bestaat op het moment dat je komt te overlijden is maar zeer de vraag. Deze belastingvoordelen staan namelijk onder druk. Daarom kan het zijn dat het handig is om daar nu al mee aan de slag te gaan.

Levenstestament? Ook iets om over na te denken. Stel je hebt de opvolging goed voorbereid maar voordat een en ander uitgevoerd is krijg je een herseninfarct of een auto-ongeluk en raak je in een coma. Er moeten rekeningen van het bedrijf worden betaald maar niemand kan bij de bankrekening. De opvolging is nog niet in geregeld dus de vraag is wie er in deze fase beslissingen kan nemen. Met een levenstestament had je iemand kunnen aanwijzen die direct kan handelen of kun je bepalen wie welke besluiten voor de onderneming kan nemen in deze situatie.

Vraag het de notaris
Indien je meer informatie wenst dan kun je vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar je kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is er gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave
Kersten en Wilhelm Notarissen
Markt 10, Grave
0486-473941 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties