Grave

Vakantie en testament

Door Leon Kersten

De zomervakantie staat voor de deur. Veel stellen en gezinnen gaan binnenkort op pad voor een welverdiende vakantie. Soms komt men dan nog snel bij de notaris met de vraag of alles goed geregeld is. Of iets goed geregeld is, hangt natuurlijk af van ieders eigen uitgangspunten, maar het is goed om na te denken of er wellicht een testament nodig is danwel of je bestaande testament gemoderniseerd dient te worden.

Als je bij je notaris komt om je testament te bespreken, komt bij samenwoners ook het samenlevingscontract aan de orde. Als je dat nog niet hebt, word je geadviseerd zo’n samenlevingscontract bij je testament af te sluiten. Met een samenlevingscontract naast je testament wordt je partner beschermd tegen aanspraken van jullie eventuele kinderen als één van jullie overlijdt. Een samenlevingscontract levert ook fiscaal voordeel op: partners komen eerder in aanmerking voor de hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Verder is het om in aanmerking te komen voor partner- of nabestaandenpensioen, bij veel pensioenfondsen een samenlevingscontract zelfs verplicht.
Veel samenwoners hebben wel een samenlevingscontract maar geen testamenten. Met name in het geval er kinderen zijn, is het een testament erg zinvol. Naast een regeling welke de langstlevende partner beschermt tegen aanspraken van kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk als je kinderen nog minderjarig zijn om na te denken over een voogdijregeling. Als beide ouders zouden komen te overlijden, terwijl er geen voogdijregeling is opgenomen in een testament zal de rechter een voogd aanwijzen. Een voogdrijregeling voorkomt dit.

Digitale erfenis
En denk ook eens aan je digitale erfenis. Je accounts op de sociale media zijn ook een onderdeel van je erfenis. Bijna iedereen heeft een digitale erfenis: sociale media accounts, alles wat je in de cloud bewaart, zoals foto’s, filmpjes en documenten. Tijdens de vakantie worden er vaak veel berichten, foto's en filmpjes op sociale media geplaatst.
Als je niks regelt is de kans groot dat je online blijft doorspoken en dat je digitale erfenis weglekt of onbereikbaar blijft voortleven. Immers, hoe weten je nabestaanden waar je digitale erfenis uit bestaat, waar ze die kunnen vinden en hoe ze er toegang toe krijgen? En het belangrijkste: hoe weten ze wat jij wilt dat er met jouw digitale erfenis gebeurt?
Als je toch bij je Netwerknotaris langsgaat om je testament te regelen, denk dan ook na over je digitale erfenis. In je testament kun je namelijk vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts op sociale media.

Je testament regelen hoeft niet per se vóór de zomervakantie, maar het is wel een mooi moment om het te doen.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave
Kersten en Wilhelm Notarissen

Vestiging Grave
Markt 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties