Grave

Scheiden? Ga naar de (echt)scheidingsnotaris!

Door Leon Kersten

Het is nog steeds zo dat ongeveer 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. Het aantal samenwoners dat uit elkaar gaat ligt nog een stukje hoger. Daarom is het ook zo belangrijk dat aanstaande echtgenoten de juridische en fiscale gevolgen van hun huwelijk kennen. Maar als het huwelijk of de relatie eindigt met een (echt)scheiding, is het ook van groot belang het hoofd koel te houden. Moeten er echt advocaten aan te pas komen of kan het ook anders?

Bemiddeling of mediation kost minder tijd, is goedkoper en levert vaak voor allebei een meer bevredigende oplossing op. Hoe moeilijk het ook is om rancune niet de drijfveer te laten zijn, vaak worden toch de beste resultaten worden behaald door eenvoudigweg met elkaar te praten. Als de ex-partners tegen elkaar procederen, onderzoekt de rechter vaak zelfs of mediation de uitkomst kan zijn; procederen kan altijd nog. Mediation is het onder begeleiding van een deskundige (een mediator) werken aan een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.

Mediation beter
Het grote voordeel van een geslaagde mediation is dat u en uw ex elkaar gewoon in de ogen kunnen blijven kijken, omdat u beiden uw energie niet in het bestrijden van elkaar heeft gestoken, maar in het investeren in een goede en duurzame oplossing voor uzelf en voor uw eventuele kinderen. Ook al blijft u niet samen, u blijft altijd samen de ouders. Of denkt u eens aan de omgang met uw gemeenschappelijke vrienden. Bovendien zijn de kosten van een geslaagde mediation aanzienlijk lager dan wanneer u tegen elkaar procedeert.

Notaris als scheidingsbemiddelaar
Ook een gespecialiseerde notaris kan als scheidingsbemiddelaar optreden. Op zich is dat niet vreemd. De notaris is onpartijdig en staat boven de partijen. Omdat ook het juridische leven steeds ingewikkelder wordt, zijn er tegenwoordig in scheidingen gespecialiseerde notarissen: de (echt)scheidingsnotaris. Alle zaken die bij de scheiding aan bod horen te komen, zoals bijvoorbeeld ook een ouderschapsplan, leggen zij vast in het scheidingsconvenant. En is het convenant eenmaal getekend, dan kan de notaris de scheiding regelen zonder dat u zelf bij de rechter hoeft te komen.
Mediation door de notaris heeft nog een ander belangrijk voordeel: de meeste partners hebben gemeenschappelijke goederen. Voor de gezamenlijke woning bepaalt de wet bijvoorbeeld dat deze via een notaris verdeeld moeten worden. Daardoor moet u - bijvoorbeeld nadat de echtscheiding is uitgesproken en is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand - altijd langs bij een notaris om de verdeling van de woning te realiseren. U kunt zich voorstellen dat als een notaris u al bij het opstellen van het scheidingsconvenant van dienst was, het opstellen van de verdelingsakte goedkoper is; het dossier van de notaris is namelijk bijna compleet.

Vraag het de (echt)scheidingsnotaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave
Mark 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties