Grave

'Het begon met ni hao'

Priscilla Friesen, 25 jaar met passie

in het ‘reisvak’

Door Freddy Klooté

GRAVE - Je zit in het laatste jaar van de VHBO. Je piekert je suf wat je daarna toch moet gaan doen. De tv staat aan. Ni hao heet het programma, een combinatie van koken en beelden van schitterende Chinese natuur. Je wordt er zo door gegrepen dat je opeens weet wat je gaat doen. Chinees leren en naar dat prachtige land toe. Het overkwam Priscilla Friesen, toen woonachtig in het ook niet te versmaden Wijk bij Duurstede. Ze zat in haar eindexamenjaar. Negentien jaar jong en op zoek naar een leraar Chinees.

“Ik studeerde in Utrecht en had al snel een leraar gevonden die me Chinees wilde leren. Hij vertelde me dat er in Peking hele goede, korte opleidingen bestonden. Dus na mijn eindexamen naar Peking. Mijn ouders hadden me liever naar Engeland zien gaan, maar voelden de gretigheid van me. Het was best een avontuur, maar ik genoot van het reizen. China was fascinerend, ondanks de Mao-tijd. De mensen liepen er in blauwe of groene pakken, maar waren zeer vriendelijk. Ik kwam op een instituut met mensen uit alle windstreken en leerde er de beginselen van het Mandarijn, de Keizerlijke taal. De contacten met thuis gingen via brieven. Het internettijdperk was nog niet aangebroken. Na vier maanden was de cursus klaar en trok ik nog acht weken door China. 8000 kilometer heb ik toen afgelegd, met de trein, bus en boot. Ik had in de trein mijn walkman op en mijn medepassagiers waren er nieuwsgierig naar. Ik liet ze naar Westerse popmuziek luisteren en de klik was er meteen. Echt heel bijzonder.”

Moskou en Peking
Priscilla had haar ouders al gevraagd haar in te schrijven op de TIO (Toeristische Informatieve Opleiding) in Den Bosch. “Terug in Nederland kon ik, nog voordat ik naar die opleiding ging, via de VNC (Vereniging Nederland China), die mij geholpen had aan mijn opleiding in Peking, als reisleidster met een groep mee naar China. Ik sprong een gat in de lucht. Was ook wel zenuwachtig. Met mijn negentien jaar was ik de jongste reisleidster ooit. De reis ernaartoe was al schitterend. Met het vliegtuig naar Berlijn, langs checkpoint Charly naar Oost-Duitsland. Van daar met een Oost-Duits vliegtuig naar Moskou en daarna met de Transsiberië Express naar Peking.” Haar ogen stralen als ze erover vertelt.

Omgebouwde Engelse bussen
Terug in Nederland wenkte de school onverbiddelijk. “Ik heb er veel geleerd en er meteen de cursus reisleiding bij gedaan. Begin 1990 begon mijn werktijd op een reisbureau in Utrecht. Daar heb ik het reisvak geleerd. Je moest er nog zelf de tickets uitschrijven. Ik heb er nog een reis begeleid naar China. Het was er op het Plein van de Hemelse Vrede een vreselijke toestand geweest. Vanuit Utrecht ben ik in Londen gaan werken. Bij Top Deck Travel. Met omgebouwde Engelse bussen, boven de slaapplaatsen en onder de keuken en de living werden reizen door Europa gemaakt. Ik bleef helaas op kantoor. Toen ik aan de beurt was om mee te gaan brak de Golfoorlog uit. Malaise in de reissector. Dus ander werk gezocht en gevonden bij Intercontinental Hotels. Vier jaar een leuke tijd in Londen gehad. Maar ik wilde terug. Naar familie en vrienden. In 1995 kwam ik bij van Dongen in Zeeland te werken. Mijn werkplek was een kantoor in de Rogstraat in Grave. Ik zat boven bij de afdeling groepsreizen. Ik heb daar de ‘Wandelreizen’ opgezet. Naast het organiseren van meerdaagse wandeltochten overal ter wereld, kon ik ook regelmatig mee op reis. Die reizen waren geweldig, omdat je vaak dezelfde wandelliefhebbers ontmoette. Zo heb ik inmiddels ongeveer vijftig landen over de hele wereld bezocht. In 2005 ben ik bij een reorganisatie ontslagen en bij de VNC in Utrecht gaan werken. Ik woonde inmiddels een jaar in Grave. Ben getrouwd met Gerard Friesen. Het was leuk in Utrecht, maar ook daar kwam de crisis op bezoek en ging ik in Overasselt werken. Bij Merapi Tour & Travel. Ik kon vanuit huis werken. Sinds drie jaar ben ik zelfstandig reisspecialist, aangesloten bij ‘Mijn Reiskennis’. Ik kom op afspraak bij mensen thuis, of zij bij mij, en we gaan om tafel zitten. Ik heb met mijn 25 jaar ervaring heel wat te vertellen en kan goed luisteren naar wat de klanten willen. Het is geweldig leuk om samen met mensen hun vakantie te kunnen organiseren. Op een manier dat ze met een gerust hart kunnen vertrekken, in de wetenschap dat ze niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Ik heb en neem er alle tijd voor om de klanten goed voorbereid op reis te laten gaan. Uiteraard neem ik, als ze weer thuis zijn, contact op om te vragen hoe het geweest is. Als ze een prachtige vakantie hebben gehad ben ik blij en voldaan.”

Presentatie over Zuid-Oost Azië
Op haar site www.mijnreiskennis.nl/priscillafriesen kun je alle mogelijkheden lezen. Wie van haar kennis en ervaring live wil genieten kan dat op 21 maart ’s middags (gratis entree, aanmelden via 06-40410066 of haar site) bij Merapi in Overasselt, tijdens een presentatie over Zuid-Oost Azië. Ze zal haar passie voor reizen moeiteloos op u overbrengen.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties