Grave

Niet meer trouwen zoals je ouders

Door Leon Kersten

Er zijn meerdere manieren om je relatie officieel te maken. Trouwen is daar één van, evenals het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Heb je trouwplannen of wil je een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan is het goed om te weten dat het van af 1 januari 2018 financieel gezien anders in elkaar zit dan toen je ouders, grootouders en overgrootouders trouwden.

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert er financieel heel wat tussen jullie. Hoe ver die financiële gevolgen gaan, kun je zelf kiezen. Dit doe je door bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten vastleggen voordat je trouwt of een partnerschap aangaat. Samen bepaal je dan wat je wel en wat je niet wilt delen. Ongeveer een kwart van alle koppels kiest er voor om vooraf zaken vast te leggen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Delen
Kies je niet voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, dan is het de wet die bepaalt wat je wel en niet samen deelt. Vanaf 1 januari 2018 is er de beperkte gemeenschap van goederen en deel je bij een scheiding niet meer alle bezittingen en schulden fifty-fifty, zoals dat bij de ouders of grootouders wel was.
Als je in 2018 gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat en je maakt geen voorwaarden vooraf, dan trouw je of ben je geregistreerd partner in beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen deel je dan niet bij een scheiding. Het maakt daarbij niet uit of je die vóór of tijdens het huwelijk/partnerschap hebt gekregen. Bij een scheiding deel je wel fifty-fifty het inkomen en vermogen dat je tijdens het huwelijk/partnerschap krijgt en de schulden die je tijdens het huwelijk/partnerschap aangaat. Denk bijvoorbeeld aan een creditcardschuld of een lening die je afsluit. Ook deel je fifty-fifty de bezittingen en de schulden die jullie vóór het huwelijk/partnerschap al samen hadden, zoals een huis dat jullie samen hebben gekocht.
De nieuwe wetgeving vraagt enige administratieve discipline van de aanstaande partners. Om een scheiding aan te brengen in de vermogens (wat is eigen vermogen en wat is gezamenlijk vermogen) is het belangrijk een goede administratie bij te houden.
Als je geen voorwaarden vooraf wenst te maken dan is het wel verstandig voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap goed vast te leggen welke bezittingen en schulden je allebei hebt. Dat hoeft niet per se bij een notaris, maar is wel aan te raden. Anders kunnen daar later bij een scheiding alsnog problemen over ontstaan. Want hoe bewijs je zoveel jaar later wat ooit van jou was?

Wat past bij jullie?
Via www.trouwenengeldtest.nl kunnen jullie uittesten wat het beste bij jullie past: algehele gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen, of misschien voorwaarden vooraf.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17.00 tot 18.00 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17.00 en 18.00 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave
Mark 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties