Grave

'Sabor, met ijs, in vele smaken'

Marleen van Steen terug op de Markt in Grave

Door Freddy Klooté

GRAVE - Herinnert u zich die veelgedeelde foto van de lange rij wachtenden voor de ijswinkel van Sabor tijdens de Vestingstedendagen? Een mooiere aankondiging van een nieuwe lente was er niet. Zomerse temperaturen smeken om ijs. Marleen van Steen, de nieuwe eigenaresse kijkt er nog met plezier naar terug: “Een betere start had ik me niet kunnen wensen. Wat was het druk. En wat was het leuk om zoveel “oude” bekenden terug te zien”. Marleen was vanaf 1984 tot 1989 eigenaar van café De Gouden Leeuw. Ook op de Markt. Voorlopig is ze nog alleen in de weekends open, tot 18.00 uur, maar vanaf de tweede week van mei hoopt ze volop aan de slag te kunnen gaan: “Met veel zon, op een vol terras”.

“Ik ben geboren en getogen in Berg en Dal. Ging daar naar de bewaarschool en de lagere school. Ik volgde de MMS op de Nôtre Dame des Anges. Daar vond men mij te speels en ik werd bij het vuilnis gezet. Mijn voortgezet onderwijs verhuisde daarom naar Nijmegen. Ik kwam daarna via De Kopse Hof in Ubbergen in een tehuis voor structopatische kinderen te werken. Destijds een naam voor kinderen die nogal druk waren. Mooi werk, dat ik nog wilde opfleuren met een cursus Dansexpressie in Eindhoven. Ik zag daar wel therapeutische mogelijkheden in. Na drie jaar heb ik een tussenstop in de verpleging gemaakt en in 1979 ben ik naar Portugal verhuisd. Ik wilde de wijde wereld in. Via de Zuid-Europa Stichting werd ik hostess. Het gaf me een bijzonder gevoel, omdat mijn moeder, zwanger van mij, in 1952 ook naar Portugal is geweest. Vijf jaar heb ik er mensen ontvangen, vermaakt, naar de dokter gebracht, op excursies begeleid. Maar vooral ook Portugees geleerd en met twee Braziliaanse jongens muziek leren maken. Ik begon in het Portugees, Braziliaanse liederen te zingen. En dat ben ik blijven doen. Ik treed nog steeds met enige regelmaat op. Op het Maasplein in Grave, in Het Theaterke in de Rogstraat. Samen met mijn broer Frans van Steen en zwager Albèrt van Woerden”.

Terug in Nederland startte Marleen in de Gouden leeuw. Destijds, in de jaren ’80 het centrum van gezelligheid in Grave. Broer Frans en schoonzus Albertine boden op alle fronten support. Het waren topjaren in de horeca en Marleen wist de juiste sfeer te creëren om haar zaak vol te krijgen. Ook hier weer veel live-muziek. Van een pianist tot zigeunermuziek. De Gouden Leeuw werd in de omtrek een begrip in de florerende uitgaanswereld. Marleen: “Het was er altijd feest”.

Na vijf jaar ging Marleen terug naar de Jeugdbescherming. Vraag haar niet waarom, want zij is iemand die van haar leven een fantastiek mozaïek kan maken. Ze is daar nog een paar weken werkzaam als gezinsvoogd. Weer tussen de mensen. Een plek waar ze zich goed voelt.

“Op 7 mei ben ik uitgewerkt. Ga ik met pensioen. Maar ik ben niet het type dat kan stilzitten. Dus ga ik aan de slag als nieuwe exploitant van Sabor. Een zaak met twee afdelingen. Het cafégedeelte met heerlijke koffie, per kopje vers gezet, maar ook met een lekker Portugees wijntje of een eenvoudige lunch. De keuken is niet zo groot, dus ook de hapjes moeten bescheiden blijven. Maar wel lekker. Ik ben nu bezig met de voorbereidingen, want ik wil het wel goed voor elkaar hebben. Ook de afdeling ijs hoort erbij en die is tijdens de Vestingsteden behoorlijk ingewijd. Ik heb ambachtelijk bereid ijs van Alessandro de Marco van Venezia uit Oss. De derde generatie van ijsmakers. Waar geschiedenis en liefde voor het ijs samenkomen. Waar ambachtelijkheid traditie is. Verder ga ik alles in mijn stijl inrichten. Natuurlijk met een Zuid-Europese inslag. Ook Frans en Albertine en hun nageslacht zullen weer paraat staan. Ik hoop op veel zon, zodat mijn terrasgedeelte flink kan floreren. Met geregeld liv-muziek. Dat is iets wat bij mij hoort. Wat ik ook prachtig vind is het feit dat ik weer terug op de Markt in Grave ben, en ik de zonen en dochters, ja zelfs de kleinkinderen van mijn “oude” klanten weer terugzie. Ook een aantal marktkramers is nog steeds aanwezig. De eerste bestellingen zijn al geplaatst. Aan de overkant bespeelt op vrijdagochtend zwager Albèrt van Woerden het carillon. Met ook liedjes van mijn moeder. Hoe mooi kan het leven zijn”.

Marleen is back in town. Met haar innemende persoonlijkheid en onbegrensde creativiteit is ze een aanwinst voor de uitstraling van het centrum van ons mooie Grave.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties