Grave

100 jaar Van Zwam Schilderwerken in Grave

'Liefde voor het vak nooit verdwenen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het jaar 1918. Europa beefde na van “de grote oorlog”. Nederland was het slagveld op het nippertje ontlopen. De schrik zat er wel in. Vluchtelingen uit België verspreidden zich over ons land. Velen bleven er voorgoed. Niet bepaald een gunstige tijd om een nieuwe zaak te beginnen. Toch gebeurde het. In Grave werd een bedrijf in schilderwerken opgericht, dat later, onder de naam “Van Zwam Schilderwerken” tot een van de grootste bedrijven in dit vakgebied in het Land van Cuijk en omgeving zou uitgroeien.

Dick en Sabine van Zwam.

De huidige eigenaar, Dick van Zwam en vrouw Sabine, weten niet zo veel van het begin. Des te meer van de latere geschiedenis. Dick: “De eerste Van Zwam die zijn naam aan het bedrijf gaf, was Cor van Zwam. Hij was de oom van mijn vader, pupil in opleiding, die het aandurfde om het bedrijf over te nemen. In 1945 is oom Jan in het bedrijf gekomen en vijf jaar later werd mijn vader, Toon, de nieuwe eigenaar. Vader Toon en mijn moeder zijn begonnen in de Elisabethstraat. Daar hadden ze een winkel en een werkplaats. Het was de tijd dat mijn vader, op de fiets met een ladder op zijn schouder, voor een klus naar Overasselt reed. In 1968 verhuisden ze naar de Hoofschestraat, waar ook een winkel en werkplaats kwamen. Moeder Bertie zwaaide de scepter in de winkel, die ook nog een tijdje Decorette heeft geheten”.

Het bedrijf groeide en groeide. Er werd veel gebouwd, de economie groeide en Schilderwerken Van Zwam had 20 man personeel in dienst. “Je begrijpt dat we wel erg krap kwamen te zitten”, vertelt Dick verder. “We moesten op zoek naar een locatie met nog meer groeimogelijkheden. Dat werd het nieuwe bedrijventerrein aan de Kooikersweg. In 1983 verhuisden we. Groot, modern en alle mogelijkheden waren aanwezig. Ondertussen was ik ook door het schildersvirus gegrepen. Ik ben naar de schildersschool in Boxtel gegaan. Na nog een jaar bij een schildersbedrijf in Helmond gewerkt te hebben, ben ik thuis aan de slag gegaan. Achter in de werkplaats mocht ik beginnen. En mee naar de bouw om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Pa was een persoonlijkheid. Met zijn regels. Zelfs met zijn eigen manier van lopen”. “Haha”, grinnikt Sabine, “jij hebt dat zelfde typische loopje”. Dick kan er ook om lachen: “Ja, maar we hadden ook dezelfde liefde voor de zaak. Dezelfde passie voor ons werk. We gingen mee met alle nieuwe technieken. Het botste natuurlijk ook wel eens. Maar dat werd ook snel weer bijgelegd”. “Jaja”, zegt Sabine. Oude verhalen komen langs. Zoals het sigarendoosje, waarop vader Toon alle belangrijke informatie op noteerde. Eind jaren ’80 ontmoette Dick in Nijmegen Sabine. In 1990 nam Dick het bedrijf over en in 1991 zijn Sabine en Dick getrouwd. Ze kregen twee zonen, Max en Nick.

In voor- en tegenspoed
Het ging voortvarend met het bedrijf. Naast schilder-, glas- en behangwerken, bedacht Dick ook regelmatig totaaloplossingen voor glas- en schilderwerk. Van Zwam Schilderwerken specialiseerde zich in renovatie en onderhoud en demonstreerde dat op menig monumentaal gebouw. De herkenbare busjes zag je overal in Oost-Brabant en Zuid-Gelderland rijden. Het aantal personeelsleden was opgelopen tot 30. De klantenkring groeide. Sabine werkte ook volop mee in de administratie van het bedrijf. Haar eerdere werkzaamheden op een accountantsbureau kwamen het bedrijf zeer van pas: “Het was hard werken in die tijd. Dick werkte zeven dagen per week. Altijd snel. Net als zijn loopje reed hij ook auto. Zijn vindingrijkheid is onovertroffen. Ik ben echt trots op hem”.
In 2007 brak de economische crisis uit. In 2009 moesten we inkrimpen op het personeel. Het werd een zware tijd, met een dramatische climax in 2015. Sabine is even stil. “Onze zoon Max had kanker. In 2015 hoorden we dat hij uitbehandeld was. Samen met onze jongste zoon Nick, die toen net voor zijn eindexamen zat, en Max’ vrienden, besloten we dat we samen nog een goede tijd met elkaar wilden en zouden hebben”. Alle tegenspoed kwam tegelijk. Het personeel moest ontslagen worden. Voor Max tikte de tijd naar af. “Max knokt”, was een door Nick bedachte pagina op Facebook. Velen leefden mee met het getroffen gezin. Sabine: “De vrienden van Max waren in die tijd geweldig. Net als onze vrienden. In een vol huis overleed onze Max op 16 juli 2015. Alle vrienden droegen mee met onze smart en ontzorgden ons bij allerlei praktische dingen. De begrafenis was naar wens van Max door zijn vrienden tot in detail uitgevoerd. Dat medeleven van zovelen hield ons op de been. We zijn er nog steeds dankbaar voor. Dick vocht tegen de stroom verder in zijn bedrijf”.

100 jaar van Zwam
“Ondanks alle verdriet hebben we toch besloten dat we het 100-jarig bestaan van ons bedrijf zullen herdenken. Nu het bedrijf weer aan het groeien is, voelt het wat beter en hebben we er ook de moed en kracht voor”, vertelt een aangeslagen, maar dappere Sabine.

“Op zaterdag 14 april 2018 zullen we het eeuwfeest vieren”, gaat Dick verder. “Met familie, vrienden, klanten, personeelsleden en leveranciers. We houden het klein en kijken terug op 100 bewogen jaren. Maar, weet wel dat, ondanks alle tegenslag, de liefde voor het vak nooit is verdwenen. We kunnen gelukkig goed samenwerken. “Zwammen” zijn eigenwijs. Dat heeft hen ook gebracht waar we nu zijn”.

Ook in het sociale leven hebben de “Zwammen” vele sporen liggen. Dick is al 32 jaar lid van de vrijwillige brandweer van Grave. “Ook met passie”, zegt Sabine. “Hij zal geen wekelijkse oefening of een brand voorbij laten gaan. Ook dan zie je zijn snelle loopje weer”. Over “snel” gesproken: Dick is lid van TWC Grave en is dus dol op wielrennen. Hij heeft getennist, is lid geweest van de duikclub in Cuijk, is een fervent bootcamper en loopt ook regelmatig wat kilometers. Alleen, om het hoofd wat leeg te maken. Ook Sabine weet wat bewegen is: “Bij schoonzus Marcia werk ik in “Hart for her”. De work-out voor vrouwen. Ik heb overigens daar ook een mannenuurtje. Verder ben ik creatief met schilderen en schrijven”.

Een gezin waarin liefde voor elkaar een deken over het grote verlies legt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties