Grave

Marcia van Zwam opent 'hart for her' in Grave

'Lekker in je vel zitten'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Veel Gravenaren herinneren zich het Kruidvat in de Hoofschestraat nog maar al te goed. Heel veel spulletjes in een daarvoor te kleine ruimte. Beetje donker. Marcia van Zwam kan om die herinnering best lachen: “Het pand was van mijn ouders. Mijn vader heeft het in 1969 gebouwd. Mijn moeder maakte er een schilders- en behangspeciaalzaak van. Mijn vader had zijn schildersbedrijf. Dit pand is later gehuurd door het Kruidvat. Dertig jaar hebben ze er met plezier ingezeten. Tot het moment dat ze wilden uitbreiden. Dat kon hier niet. De bouw van het Hart van Grave was ideaal voor hen. Dus kwam dit pand, inmiddels eigendom van de kinderen van Zwam, vrij. We hebben er heel wat over gepraat. Wat zouden we ermee kunnen doen?”

Marcia van Zwam is een geboren Graafse. Ze ging er naar de meisjesschool en de Griend. De Havo deed ze in Wijchen. Schoevers secretaresse-opleiding in Nijmegen. Ze ging aan de slag bij een accountantskantoor in Grave. Na veertien jaar vond ze het tijd voor iets anders: “Ik kon aan de slag bij een consultancy-afdeling voor advisering aan gezondheidscentra. Met als standplaatsen Nijmegen en Utrecht. Zestien jaar werkte ik er met plezier, toen ons pand in Hoofschestraat 13a vrijkwam. Een moment om het leven en vooral de toekomst daarvan eens te overdenken. Grave trok wel erg. Ik ken er zoveel mensen. Na rijp familieberaad is besloten er een fitness-centrum van te maken. Ik heb me daar uitgebreid in georiënteerd. Ik vond mijn droom bij “hart for her”. Een formule, met inmiddels dertig aangesloten bedrijven. Een groot succes ook, want de belangstelling blijft groeien”.

'hart for her'
“Zonder hoofdletters”, souffleert Marcia. “Ik heb altijd gesport. Hardlopen, volleybal, zaalgymnastiek. In de winter skiën. Het hele gezin deed mee. Sport hoorde bij ons dagelijks leven. De voedingsbodem is er dus al. Na contact met hart for her heb ik er een opleiding gevolgd. Toen die met goed resultaat was afgesloten, hebben we het pand onder handen genomen. Ik ben eigenlijk best wel trots op wat we met de hele familie hebben gedaan. Broer Dick heeft enorm geholpen. Net als mijn man Werner, de kinderen, veel familieleden en ook kennissen. Het was leuk om dit samen te doen. Uiteindelijk is dit toch ooit de winkel van ons moeder geweest. Het voelt ook als weer thuiskomen. Als we over hart for her praten, is mijn hart echt wel Graafs”.

En dan de werkwijze. “Het is alleen voor vrouwen. Dat klinkt misschien wat vreemd in deze tijd, maar het is gewoon zo dat vrouwen onder elkaar zich wat vrijer en minder bekeken voelen als ze aan het sporten zijn. Nou ja, sporten. Op de diverse vestigingen hebben ze ontdekt dat veel vrouwen die eigenlijk niet zo heel veel met sporten hadden, zich bij hart for her bijzonder op hun gemak voelen. Maar, sportliefhebber of niet, het is goed voor iedereen. Van oma’s, hun kinderen, topsporters, tieners, vrouwen met een drukke baan, vrouwen zonder baan. Echt voor iedereen. We zijn bijzonder laagdrempelig. We hebben openingstijden en de leden kunnen vrij binnenlopen. Ik heb een circuit uitgezet met acht hydraulische apparaten. Je beweegt daarop zoals je in het water beweegt. Dus van spierpijn zul je geen last hebben. Je traint twee spiergroepen tegelijk. Er is geen remmende kracht, dus je moet op eigen kracht de weerstand terug in beweging brengen”. Het wordt uw verslaggever, met een uitgesproken voorkeur voor passief sporten bekijken, wat te technisch. “Kijk”, legt Marcia, met een brede glimlach uit, “je ziet hier acht toestellen. Na ieder toestel meet je je hartslag op. Dan ga je verder naar een blok waarop je, als op een trap, met je voeten beurtelings tegenaan springt. Op het gemakje, want het is de bedoeling dat je hartslag weer naar het normale niveau dat bij jou past, terug gaat. En dan ga je naar het tweede apparaat. Gevolgd door een rustige oefening tegen het trapje. Het is een intervaltraining. Op je eigen niveau. Je bepaalt zelf wat je kunt. In een half uur kun je, als je dat wilt, twee rondjes langs alle apparaten en tussentreedjes doen. En dan ben je lekker bezig geweest. Lekker, want ook de gezelligheid, de sfeer is heel belangrijk. Het moet fijn zijn om op deze manier aan je gezond lijf te werken”. Marcia is de personal trainer. Zij houdt iedereen in de gaten. Is de vraagbaak. Let op de veiligheid, op het verantwoord sporten en zorgt voor de motivatie: De drie fff zijn belangrijk. Fun, friendship en feelgood.

Marcia’s hart for her is geopend op alle doordeweekse ochtenden tussen 9 en 12 uur. Op maandag, woensdag en donderdag ook van 16.30 tot 20 uur. Er zijn abonnementen vanaf 29 euro. Bij het afsluiten van een abonnement krijg je bij een aantal Graafse winkels een leuke korting. Bij de opening worden de namen van de deelnemende winkels bekend gemaakt. Op zaterdag 1 april is de opening om 11 uur. Daarna is er open dag tot 17 uur. Ook een proeflesje doen is een mogelijkheid. Je kunt je aanmelden via marcia@hartforher.nl of bellen op 06-28752444. Dan kun je ook eventuele vragen stellen.

Weet je het nog niet zeker? Ga in ieder geval zaterdag even kijken. Al was het alleen maar om te zien hoe mooi het is geworden.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties