Grave

Metamorfose bij Bakkerij Bongaards in Grave

'Het voelt warmer, en dat past bij een warme bakker'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bakkerij Bongaards aan de Marssingel in Grave was enige tijd gevestigd in de garage aan de zijkant. Het had iets van een campingwinkel. Pinnen was niet mogelijk. Wie geen contant geld bij zich had, kon het “laten opschrijven”. Een nostalgisch gevoel was dat. Gedachten gingen terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw. De mevrouw die in de noodwinkel om brood kwam had hetzelfde gevoel als uw verslaggever. Naast de garage werd druk gewerkt. De 43 jaar oude winkel was toe aan een derde nieuwe look.

Mathieu is de derde generatie Bongaards die bakker is geworden. Samen met broer Bas in Velp hebben ze winkels in Velp, Grave en in de Dorpsservicewinkel in Gassel. In Velp wordt het brood gebakken, in Grave het gebak. Na de nieuwe ovens vorig jaar in Velp was het nu de beurt aan Grave. Een nieuwe make-over van de winkel. Mathieu: “Alles naar ideeën van mijn vrouw Pascalle”. Pascalle oogt gelukkig. Het werk zit er op en de nieuwe uitstraling is precies zoals zij het voor ogen had: “Het was al 25 jaar hetzelfde. De winkel was toe aan nieuwe apparatuur en een ander design. Modern, gezellig en van deze tijd. Het voelt warm en dat past bij een warme bakker. De nieuwe winkel gaat qua materiaal terug naar de tijd waarin we begonnen zijn. We hebben het verlaagd plafond eruit laten halen en nu alle ruimte benut. Alle muren waren betimmerd. We hebben alles opnieuw gestuct en in een nieuw kleurenpalet geschilderd. De presentatie van de productie treedt meer op de voorgrond en dat is de bedoeling. Verder hebben we airco in de winkel aangebracht. De seizoensetalage is weg en daardoor is er meer ruimte voor de klanten gekomen”. Mathieu luistert met trots naar het verhaal van Pascalle: “Zij heeft dat helemaal zelf bedacht en gedaan. Die Oud-Hollandse tegeltjes? Die heeft ze er zelf opgezet”. Pascalle: “Ja, die Oud-Hollandse witjes had ik gekozen en ik wist precies hoe ze erop moesten komen. Die tegeltjes zijn een echte blikvanger geworden”. Mathieu: “Ik ben er ook trots op dat alles is uitgevoerd door Graafse ondernemers uit de bouwwereld. Ze hebben alles kunnen realiseren in een relatief korte tijd. Ze hebben hun uiterste best gedaan. Alles verliep in een prettige sfeer en leverde vakwerk op. We konden altijd op een beroep op ze doen. Ze stonden steeds voor ons klaar”.

Pascalle’s idee
“Ja, hoe gaat dat dan? We wilden veranderen. Ik kwam ergens een mooie partij hout tegen”, vertelt een enthousiaste Pascalle. “Een vriend keurde die partij geschikt en hij kon er mee doen wat wij wilden. We wilden een winkel die uitnodigend was. Die ambacht uitstraalt. Fris en schoon. Met behoud van de vriendelijke, persoonlijke bediening, die zorgt dat je je er op je gemak voelt. Hannie, die hier al heel wat jaren in de winkel werkt, is daar ons voorbeeld van. Ze kent iedereen, heeft altijd een praatje klaar en kent het klappen van de zweep. Zij is helemaal betrokken bij de winkel. Zij hoort gewoon bij ons. Als wij op vakantie zijn, runt Hannie in haar eentje de winkel. Terug naar de verbouwing. We hebben een interieurbouwer, gespecialiseerd in de bakkerijbranche uitgenodigd om alles te bekijken. De presentatie, het ontwerpen van de toonbank en alles wat in mijn visie voorkwam”. Mathieu vult aan: “Qua kleur en materiaalgebruik had Pascalle de regie. Onze producten komen in de winkel te liggen en de presentatie en opslag moeten natuurlijk kloppen. Vandaar de hulp van die man uit onze branche. Pascalle was ook van het sauzen, ik meer van het afbreken en Hannie deed onverstoorbaar de garagewinkel”.

Vanaf 20 augustus weer hele dagen open
“Vanaf 20 augustus is de winkel aan de Marssingel weer hele dagen open. Dan kunnen we er weer een hele tijd mee vooruit. Dan komt het brood uit Velp en het gebak uit Grave weer in volle glorie, in de nieuwe belichting, uitnodigend in de nieuwe opstelling te liggen. Dan gaat de winkel in het Dorpsservicepunt in Gassel ook weer open en gaan we de koffiedrinkers weer lekker verwennen”, lacht Pascalle. “Ja, elke woensdagochtend is er tussen 11 en 12 uur een gezellig koffie-uurtje. Koffie met iets lekkers. Het wordt er steeds drukker”.
Bakkerij Bongaards kan er weer volop tegenaan. In een schitterende nieuwe winkel, met kwaliteit van de warme bakker. Dat wordt weer smullen.

 

Pascalle en Mathieu.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties