Grave

'Verpleegkundige en pedicure'

Graafse Marja Wouters maakt carrièreswitch

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Een kanjer is het”, vertelde een bekende mij, toen ze hoorde dat ik bij Marja Wouters op bezoek ging. “Ik was met mijn dochter voor een endoscopie in het CWZ. Voelde me erg zenuwachtig. Zij zag het, of voelde het. “Kom even mee om een kopje koffie. cappuccino?” Na het praatje dat ik met haar had, voelde ik me weer helemaal rustig. Tijdens de endoscopie kwam ze nog even zeggen dat alles goed ging. Zo lief. Zo zorgzaam”.

Marja Wouters is geboren en getogen in Nijmegen. Na de Havo wilde ze de verpleging in: “Dat wilde ik al van jongs af aan. Maar in die tijd, rond ’78, waren er te veel studenten die dat ook wilden. Dus ik werd uitgeloot en ging de opleiding voor secretaresse bij Schroevers doen. Als je daar slaagt heb je ook meteen een baan. Ik ging werken bij de gemeente Nijmegen. Na één jaar begon de drang naar de wereld van de zorg weer te kriebelen en mocht ik beginnen met de opleiding tot verpleegkundige. In het oude Canisius nog. Vier jaar duurde de opleiding. Een zeer gevarieerde opleiding waarbij je tijdens de praktijkuren op heel veel verschillende afdelingen kwam te werken. In 1986 ben ik geslaagd, solliciteerde er en werd aangenomen. Omdat ik had aangegeven dat interne geneeskunde me zeer aantrok, werd ik aangenomen op het specialisme Maag Darm Lever. En daar werk ik nu nog steeds”.

Marja vertelt met een aanstekelijk enthousiasme. Ze is eigenlijk helemaal vergroeid met het CWZ. “Het oude Canisius had zo ook zijn charmes, maar moest natuurlijk mee met de nieuwe gezondheidszorg. Dus heb ik daar eerst alle diensten aan het bed van de patiënten gewerkt. Toen onze kinderen wat groter werden ben ik dagdiensten gaan doen en op de afdeling endoscopie gaan werken. Daarvoor had ik ook een speciale opleiding gedaan. Van de 35 jaar in het CWZ heb ik 17 jaar op endoscopie gewerkt. Sinds vorig jaar ben ik zorgcoördinator op de poli: kantoorwerk, spreekuren houden en opnames verwerken. Zeg maar, alles wat met een onderzoek of opname moet gebeuren moet ik regelen. Daar hoort ook een praatje bij. Mensen op hun gemak stellen. Daarom ben ik blij met je reactie van die mevrouw met haar dochter”.

Patiënten en cliënten
“Het blijft natuurlijk een superberoep. Maar ik wilde een tegenhanger. Wat meer thuis zijn en daar mijn eigen winkeltje beginnen. Ik wil op zoek naar balans. Ik blijf in het ziekenhuis werken. Mijn collega’s en dat verzorgende kan ik niet missen. Maar ook de pedicure trok me aan. Misschien omdat een tante van me dat ook gedaan heeft. Ik ben in ieder geval met de studie voor pedicure begonnen. Omdat ik mijn andere studies op HBO-niveau had gedaan, dacht ik dat dit wel een makkie zou zijn. Sjonge, wat heb ik me daar in vergist. Het was heel pittig. Wat heb ik, ondanks mijn medische achtergrond, keihard moeten leren. Een man, drie kinderen, een baan en dan een studie beginnen. Twee avonden in de week. Dan bleef ik in het ziekenhuis eten en ging van 18.30 tot 21.30 uur naar de studie. Op zondagochtend leren. Ik was onzeker of ik dat nog kon. Maar al die drukte gaf me ook een positieve energie. Ik droomde van mijn eigen salon. Een droom die iedere dag een klein stukje dichterbij kwam. Naast het werken met en voor patiënten wilde ik dat ook voor mijn cliënten gaan doen”. Als ik Marja zie zitten vertellen, twijfel ik er al geen seconde meer aan. Dat diploma heeft ze gehaald: “Ja, ik slaagde met goede cijfers”, lacht ze.

PUUR Pedicure Grave
Naast schier onuitputtelijke energie heeft Marja ook een man met gouden handjes, die voor haar een schitterende praktijkruimte op de eerste verdieping van hun huis aan de Traverse 166 in Grave maakte. Werkelijk een plaatje: “Ik voel me hier ook zo op mijn gemak. Dat gevoel kan ik aan mijn cliënten doorgeven. En ik kan weer voor mensen zorgen. Er komen cliënten met ingegroeide teennagels, eelt, hielkloven, drukplekken en alle mogelijke dingen die met de voeten te maken hebben. Ik kan ze ook advies geven en weet inmiddels veel van crèmes en zalven af. Omdat ik ook een massageopleiding heb gedaan kunnen mensen ook bij me terecht voor een massage van de onderbenen en/of de voeten. Is zo leuk. Ik doe er ook gel- en nagellakken bij. Heb ik ook een opleiding voor gedaan”. Als ze mijn verbaasd gezicht ziet: “Ja, ik vind zoveel dingen leuk”.

Wie een afspraak met Marja wil maken kan terecht op 06-43890091. Wie niet uit huis kan, mag bellen en Marja komt naar je toe. Puur Pedicure Grave is aangesloten bij Profoot. Dat staat garant voor vakbekwaamheid en hygiëne: “Die hygiëne heb ik uit het ziekenhuis meegekregen”. Ze behandelt ook ’s avonds. Omdat ze zelf ook nog bepaalde dagdelen in het CWZ werkt, begrijpt ze maar al te goed, dat er mensen zijn die alleen ’s avonds een afspraak kunnen maken. Het afscheid met Marja is geheel in stijl: “Ik ben keiblij”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties