Grave

FOTOREPORTAGE: Nidum: fraaie en inspirerende aanwinst voor het centrum van Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - In grote metalen letters prijkt de nieuwe naam ‘Nidum’ voor de ingang van het historische pand aan de Elisabethstraat in Grave waar voorheen het Arsenaal was gevestigd. Na de sluiting van het Arsenaal in 2006, heeft het rijksmonument voornamelijk leeg gestaan. In 2019 werd het gekocht door Keijser & Co. Aard Keijser en Lonneke van der Weyden restaureerden en renoveerden het monument met geduld, zorg en toewijding. Het heeft lang geduurd maar het resultaat is er naar. ‘Nidum, house of inspiration’ kwam er, met aan de kant van het centrum restaurant Ovum voor koffie, lunch of diner. (fotocollage: Grave_Brabant)

Het openingsweekend van 26 tot 28 november werd een heuse happening. Aard Keijser en Lonneke van der Weyden wisten wat ze konden verwachten en haalden mensen met golfkarretjes op van de verder weg gelegen parkeerplaatsen. Het Visioterrein was overvol.

Het is al bij al een indrukwekkend verhaal. Het echtpaar zocht voor hun al bestaande meubelbedrijf een nieuwe showroom en magazijn. Na lang zoeken besloten ze voor nieuwbouw te gaan. De tekeningen hiervoor waren al goedgekeurd, toen hun oog viel op het Arsenaal in Grave. "Lonneke en ik zijn gaan kijken en we zagen meteen de mogelijkheden, vooral Lonneke trouwens. Maar we hadden ook onze bedenkingen. We hebben de monumentenwacht het hele gebouw laten onderzoeken, alle dakpannen zijn gelicht, het pand verkeerde na het vertrek van Jan de Bouvrie, in een beroerde staat”, vertelt Aard Keijser.
Het ondernemersechtpaar heeft het risico genomen en heeft, met hun zakenpartners, twee jaar intensief gewerkt aan de restauratie. Intussen is het ‘algemeen bekend'dat Lonneke van der Weyden niets aan het toeval overlaat, alles moet kwaliteit uitstralen. En dat in een ontspannen sfeer…

De bezoekers van het openingsweekend komen uit alle windstreken, maar ook uit de omgeving van Grave. Ze zijn onder de indruk van het project. Velen hebben respect voor het lef van het ondernemersechtpaar: "Je ziet aandacht voor het detail, de kwaliteit; het heeft een prijskaartje want het is vakwerk wat er te zien is.” Het team van het echtpaar is even trots als de eigenaren.

Doelgroep
Wie zijn hun klanten? Aard Keijser spreekt over een doelgroep die het zich kan veroorloven om een meubel van Keijser & Co te kopen. Keijser: "Ofwel mensen hebben geld op de rekening ofwel ze hebben gespaard om een meubel van ons merk aan te schaffen. Het zijn vooral architecten en zakenpartners die met klanten naar Nidum komen.”

Partners
Keijser & Co is niet alleen. Meerdere partners bieden in Nidum hun producten aan. Ze leveren aan particulieren, maar zeker ook aan grotere bedrijven zoals hotels. Nidum is meer dan meubels. Er is ook wijn, koffie, glaswerk en cosmetica. Gewoon in de shop.
Wil je inspiratie opdoen voor thuis dan is het een ervaring om door de ruimtes te wandelen. Kunst neemt een prominente plek in. Kunstenares Carina Wagenaar heeft er een ‘medaillon' hangen met het verhaal van Catharina van Bourbon, echtgenote van de nogal ‘onbetrouwbare' Adolf van Gelre. Zijn vader woonde in het kasteel van Grave. Ook fotografe en kunstenares Micky Hoogendijk vond in Nidum een podium voor haar werk.

Restaurant Ovum
Het restaurant Ovum is intussen al een aantal maanden open. Ook hier staat topkwaliteit voorop. Chef-kok Sebastiaan Follong won in 2020 het Nederlands Kampioenschap voor jonge koks. Hij werd door Van der Weyden gestrikt om in Grave te komen koken. Sebastiaan en zijn team passen met hun exclusieve keuken prima bij de passie die Aard Keijser en Lonneke van der Weijden hebben voor hun meubels. Het team kookt op niveau, maar men is laagdrempelig in sfeer en prijs.

"En dan nu nog de hotelkamers, die in februari opgeleverd worden. Voor nu was het even te veel”, zegt Aard Keijser. De kamers worden door verschillende architecten ingericht en zijn straks ook als showroom te bezichtigen.


Enorm parkeerprobleem
Door de ontwikkelingen in en rond het centrum van Grave, zoals de nieuwbouw van I am Grave en Nidum, is er voor de gemeente een enorm parkeerprobleem op te lossen. Een woordvoerder reageert op vragen van Arena: "Op het voormalige terrein van Visio worden 200 parkeerplaatsen gerealiseerd. Dit worden openbare parkeerplaatsen. Er zijn geen specifiek toegekende plaatsen voor Nidum of I am Grave. Het aantal van 200 is dermate ruim dat aan de parkeerbehoefte van deze projecten kan worden voldaan en ook nog aan de parkeerbehoefte van de bewoners van de binnenstad. Zij kunnen natuurlijk in de binnenstad zelf parkeren maar kunnen, als daar geen plaats meer is, uitwijken naar het zeer nabijgelegen Visio-terrein.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties