Grave

Zondag 6 september Speciaalbier Festival in Grave

'Festival van de smaak'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Vorige week was ik in Leuven, op zoek naar een speciale Gueuze. Natuurlijk ook even gaan zitten op één van de tientallen terrassen op de Markt van de Belgische studentenstad. Serveersters lopen heen en weer met bladen vol speciale bieren, schaaltjes olijven en speciale kaasjes erbij. Een wat ouder echtpaar zit aan het tafeltje naast me. Een proeverig slokje, een erbij passend stukje kaas. De ogen even dicht van de verrukking van de smaken. Samen genieten. Het toppunt van Bourgondisch leven. Daar kan ik nu van genieten”. George van Kuppeveld van Eetcafé De Maaspoort in Grave is helemaal in de ban van speciaalbier.

Geen wonder dat George, samen met zijn gelijknamige zoon en gesteund door vrouw Hilde, het eerste Speciaalbier Festival heeft georganiseerd. Op de Loswal in Grave, op een zucht van het Maasplein, waar hij, samen met collega’s van het Poortwachtershuis, Colori en D’n Eetkaemer liefhebbers van een speciaal bier met toepasselijke hapjes wil laten genieten. “Op zondag 6 september tussen 14.00 en 19.00 uur moet het hier één groot Bourgondisch feest worden”.

Kwaliteit vóór kwantiteit
“Het uitgaansleven is veranderd. Je zag ook langzaam een verschuiving in het drinkgedrag. Was het vroeger gewoon pils, dan is het nu meer een zoeken naar iets speciaals. Twintig jaar geleden had ik Trappist en Duvel als speciale bieren, nu heb ik 150 soorten, waarvan negen op de tap. Uiteraard vraagt dat een bijbehorend glas. Ook op ons terras zie je steeds meer “Leuvense taferelen”. Mensen die genieten van een speciaal bier met kaas, worst of olijven erbij. Ik heb een speciale bierkaart en de diversiteit aan hapjes ga ik zeker uitbreiden. Net als het eten in ons eetcafé, waar meer met speciaal bier gekookt gaat worden. De nieuwe soorten bier krijgen de status van goede wijn. Met aparte smaken door bijvoorbeeld toevoeging van whisky of rode port”. George moet er wel wat voor doen, al heb ik de stellige indruk dat zijn zoektochten naar nieuwe bieren eerder plezier dan werk is: “Ik was laatst bij brouwerij Boon in België en vroeg er naar de beste gueuze. Ik kreeg de Mariage Parfait. Een droom van een bier. Sprankelend, fris, heel apart”. Trots toont hij me het flesje. “Ieder jaar ga ik naar Westvleteren om daar een kratje met dat vloeibare goud zien te bemachtigen”. George vertelt met een dorstmakend enthousiasme.

Festival
In het kort kun je stellen dat alles en iedereen met smaak op het festival vertegenwoordigd is. Natuurlijk is daar de Graafse brouwmeester Ed Linnenbank met zijn verschillende soorten Graafsch Genot. Maar ook de 7e Hemel, Brandbier, Wijchense Schone, Straffe Hendrik, Broeder Jacob, de Halve Maan, Huyghe, Scheldebrouwerij (de brouwer van Pater Karel, het huisspeciaalbier van de Maaspoort), De Blauwe Knoop, la Chouffe, enz. Jan van den Hoogen uit Escharen neemt zijn verplaatsbare brouwerij mee naar het festival en geeft er een demonstratie. Brouwerij Liefmans van het trendy zomerbier komt met een bierijsje. De begeleidende hapjes zijn in de vertrouwde handen van restaurant Colori en Bistro D’n Eetkaemer. Jeroen Klinkhamer van het Blauwe Schaap kan zijn kennis en fantasie loslaten op de combinatie bier en kaas. Homemade English Guinness Pie komt met een Britse inbreng van taart en bier. Helma Churros zorgt voor de Spaanse inbreng. Er is ook een stand, speciaal voor verzamelaars. George van Kuppeveld introduceert zijn tweede nieuwe speciaalbier. De muziek is helemaal Graafs, dus ook speciaal: De Mertbloazers en het Smartlappenkoor Bekaf zorgen voor het schuim op het bier.

Werkwijze
Voor wie het uiterste genot uit deze middag wil halen heeft George van Kuppeveld een uiterst praktische volgorde bedacht. “Wie het festival bezoekt kan een proefset kopen à tien euro. Hiervoor krijg je een speciaal bierglas van 15 cl, drie muntjes om naar keuze bij een brouwerij het glas te laten vullen en een programmaboekje. Muntjes op? Geen probleem. Voor twee euro koop je op het festivalterrein nieuwe. Wie voldaan naar huis gaat kan het bierglas voor het statiegeld inleveren of gewoon mee naar huis nemen”.

Is de pils nu helemaal over en uit? George van Kuppeveld lacht: “Nee hoor. Het blijft een verfrissend biertje. Ik zeg altijd: “Bier is een drank en pils is een soort bier”. Zo, daar mogen we een weekje over nadenken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties