Grave

Een multicultureel afscheid, een wereld van verschil?

Door Marsha Laijan van Annora Uitvaartverzorging BV

Als uitvaartverzorgers hebben wij het voorrecht om ons in verschillende werelden te begeven. Wij mogen in korte tijd kennis maken met persoonlijke elementen en vertrouwde rituelen van een familie, die we integreren in het afscheid. In de loop der jaren maakten we steeds meer kennis met de rijkdom aan rituelen die hun bestaansrecht vinden in religie, nationaliteit of andere cultuurwaarden.

Zo weten we dat familie- en dorpsbanden in de Molukse gemeenschap een belangrijke rol spelen. De troostdienst op de avond voor de uitvaart wordt vaak met enkele honderden bezoekers nog drukker bezocht dan de uitvaart. Bij een Afrikaanse uitvaart gaat rouw gepaard met luid geweeklaag. Trommelen is belangrijk, omdat daarin tal van boodschappen klinken. Bij Chinese begrafenissen verjaagt men geesten door vuurwerk af te steken. De in het wit geklede belangstellenden krijgen een rode envelop met symboliserende attributen. Een joodse uitvaart kenmerkt zich door soberheid, vaak zonder bloemen. Op de dag van de uitvaart snijden zeven naaste verwanten het krie’a: een scheur in hun kleding als uiting van verdriet. Caribische Nederlanders vinden het een plicht om op rouwbezoek te gaan. Deze wordt dan ook zeer druk bezocht. De meeste Hindoestanen brengen de kist langs huis om deze daar nog een vijftal keer in aanraking met de aarde te laten komen. We ervaren dat uitvaarten van asielzoekers en vluchtelingen dubbel emotioneel zijn. Naast afscheid van hun naaste is er weemoed naar huis. In ons uitvaartcentrum wordt bij een islamitisch afscheid een overledene een of meerdere keren gewassen door naasten of religieuze bewassers. De zorg van de overledene is zaak van de gehele gemeenschap. Regelmatig komt het voor dat we de overledene naar het land van herkomst brengen, omdat daar bijvoorbeeld meer zekerheid is op eeuwige grafrust.

Onze aandacht: universeel bij alle uitvaarten
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. U kunt er meer over lezen in het informatieve boekje ‘Troost’, van Ron Bavelaar en Adjiedj Bakas. Dit kunt u kosteloos bij ons bestellen via www.annorauitvaartverzorging.nl/bestellen of via een bericht op onze facebookpagina. Ervaren wij een wereld van verschil? Elke uitvaart is uniek. Ongeacht alle verschillen in beleving en rituelen blijft één ding ongewijzigd. Namelijk onze aandacht voor de nabestaanden, bij wie we zoveel mogelijk de zorgen rondom de uitvaart uit handen willen nemen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties