Grave

Heropening vernieuwd Brabant Motors aan de N324 in Grave

'19 mei 2018, dag van de grote metamorfose'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Op 23 januari dit jaar, was ik er voor het laatst. De eerste steen voor de grote verbouwing van Brabant Motors werd gelegd door Moeder Rieky Janssen en steun en toeverlaat Jan Leermakers. Het begin van een maandenlange klus om de zaak overzichtelijker, praktischer en groter te maken. "Poeh, poeh", zuchtte moeder Rieky destijds, "dat gaat een flinke klus worden." Ondanks die flinke klus bleef het bekende bedrijf gewoon open. De motoren van Triumph en het heropgerichte Italiaanse merk Benelli werden gewoon verkocht en ook reparaties konden, ondanks de ongewone visite van bergen stenen, gewoon uitgevoerd worden.

Joris Janssen en zijn vrouw Suzanne.

Al bij binnenkomst gisteren, viel mijn mond open van verbazing. De ruimte leek tweemaal zo groot en alles stond te glimmen en te glansen in het binnenvallende zonnetje. Links de speciale kapstok, met plaats voor de helmen van de eigenaren van de motoren die gerepareerd worden. In de hele showroom stonden ze te pronken. De Triumphs, stoer en groots en de Barokke Belenni’s, met allerlei fraaie versierselen. Eleganter ook. Vind ik, die geen verstand van motoren heeft.

Metamorfose
Eigenaar Joris Jansen, zoon van de oprichters, is druk met klanten bezig en kan tussendoor even naar de werkplaats. Zijn vrouw Suzanne is wel beschikbaar en heeft wél verstand van motoren. En van verbouwingen inmiddels: "De hele ruimte voorin is nu showroom geworden. Daarvoor was de helft nog werkplaats. Nu is er ook plaats voor een gezellige tafel om rustig met de klanten te praten. Achter de tafel, ruim zicht door de grote ramen op de geheel nieuwe werkplaats. Die is van alle gemakken voorzien en, op het gereedschap van de werkende monteurs na, is alles keurig in kasten opgeborgen."
Suzanne is best trots op de verbouwing. "Het is echt een hele metamorfose geworden. We hebben nu alle ruimte om de dingen te doen die we willen doen. Goed willen doen. Kwaliteit leveren, daar staan we om bekend, en dat willen we graag zo houden." Suzanne heeft enige moeite om haar taak in het bedrijf te omschrijven. "Ja, eigenlijk van alles en nog wat. De personeelsadministratie, verkoop, magazijn, PR, website, nieuwsbrieven, organisatie van de toerritten. Dat soort dingen."
Moeder Rieky komt gehaast erbij zitten. "Hèhè, efkes een kop koffie." Het is druk. Ook privé heeft Rieky het druk met het nieuwe huis in Grave dat ze binnenkort, samen met haar man gaat betrekken. "Ach, ik doe hier ook van alles en nog wat. Samen met Suzanne. Maar er moet elders ook nog een heleboel gebeuren. Mijn man komt morgen gelukkig uit het ziekenhuis en ook daar moet nog wel wat voor geregeld worden." Altijd druk bezig, Rieky Jansen. Ook in het verenigingswerk en als lid van het koor Los Zand.

Feestprogramma
Suzanne: "Het is tussen 9 en 17 uur open dag. We houden proefritten op de Benelli’s. We gaan verder op de Italiaanse toer met koffie van een echte barista. Dat wordt een lust voor ogen en smaakpapillen. Zoet & Zinnig is aanwezig. "Klinkt lekker", zegt uw verslaggever. "Nieuwsgierig geworden? Mooi zo", lacht Suzanne. Het is gezellig aan de nieuwe tafel. Klanten en bezoekers schuiven af en aan. Er mag hartelijk gelachen worden. Het bedrijf is niet alleen mooi, maar ook gezellig.
Maar even verder met het programma. "Voor de kinderen is er een luchtkussen. Distinguished Gentleman’s Ride uit Nijmegen geeft acte de présence. The fifty/fifty challenge is er. Natuurlijk staat de showroom vol met glimmende motoren. Nieuwe en gebruikte. We hebben alle kleding uitgestald. Met een speciale aanbieding: een Steve McQueenshirt voor 5 euro. Je kunt onze jongens in de werkplaats aan het werk zien. Ook de grote voorraad gadgets van Triumph is aanwezig. Lekkernijen voor de fans zijn dat. Van petjes tot mokken, miniatuurmotoren of zelfs een Triumphpuzzel."

Trots
Ach, wat is het mooi geworden. Wat is er veel te zien. Wie zaterdag 19 mei niets te doen heeft, moet gewoon langskomen. Op de Bosschebaan. Wat is het bedrijf van de familie Jansen gegroeid. Van een schuurtje aan de Mgr. Thillemansstraat in 1975, met handel in motorbanden en onderdelen, tot een winkel in de Hamstraat waar het echte repareren van motoren begon. Toen volgde, noodgedwongen, want te weinig ruimte, de verhuizing naar de hoek van de Marssingel, waar ze naast importeur van Laverda ook een fietsenafdeling hadden. De afsplitsing tussen fietsen en motoren in 1989 betekende ook de start van de motorzaak aan de Bosschebaan. "In 1991 werden we importeur van Triumph", vertelt Suzanne. "In 1999 maakten we aan de Bosschebaan een moderne motorzaak in Brabantse stijl. En nu dan een geweldige verbouwing waardoor we heerlijk in onze vergrote ruime kunnen werken en genieten. Op 19 mei is iedereen welkom om onze trots te komen bekijken."

De nieuwe, ruimere werkplaats van Brabant Motors.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties