Overstappen van het investeren in binaire opties naar andere beleggingsvormen

Door Simon Heller van SEO Competence

Beleggen in binaire opties was jarenlang een lucratieve manier voor investeerders om op een snelle en vooral gemakkelijke manier hun belegd kapitaal te zien groeien. Althans, zo werd deze beleggingsmogelijkheid naar buiten gebracht. In de praktijk bleek echter al gauw dat dit systeem symptomen van gokverslaving bij de beleggers deed ontstaan, hetgeen aanleiding voor het Euopean Securitied and Markets Authority (hierna aangeduid als ESMA) was om in 2018 deze vorm van investeren te verbieden in de Europese Unie. Dit instituut heeft echter beperkte toezichtmogelijkheden waardoor het steeds slechts voor drie maanden een dergelijk verbod kon uitvaardigen. In 2019 pakte de Authoriteit Financiële Markt (hierna aangeduid als AFM) deze beschermende maatregel op, waardoor het vanaf 19 april 2019 voor particulieren verboden is om in Nederland in zowel binaire opties als in Contracts for Difference (hierna aangeduid als CFD''s) te handelen. Maar wat als je reeds de gewoonte hebt om in deze twee financiele producten je kapitaal vast te leggen. In dit artikel leg ik je daarom uit hoe het precies zit met dit verbod en wat de gevolgen er van voor jou zijn.

Beleggen een risicovolle onderneming?
Er zijn verschillende manieren waarop je als particulier kapitaal aan de kant kan zetten, met het doel dat het gedurende een bepaalde periode groeit. Dat groeien gebeurd natuurlijk niet van zelf; als je bijvoorbeeld elke maand honderd Euro in een sok stopt, heb je aan het einde van een jaar 1200 euro, hetgeen meer zou zijn indien je maandelijks dit bedrag op een spaarrekening bij een financiële instelling had gestort. Deze keren jaarlijks namelijk ook nog een bepaald percentage aan rente uit, over je opgespaard bedrag. Het risico dat je bij thuis sparen loopt is:
- dat je het geld eerder kan gebruiken voor iets anders dan hetgeen je van plan was;
- er kan worden ingebroken waarbij je speciale sok wordt buit gemaakt en
- er kunnen maanden zijn waarin je vindt dat je de €100,- voor "belangrijkere" dingen hebt uit te geven zoals een rondje in de bar.

Een andere manier om kapitaal vast te leggen is door het aanschaffen van aandelen en of obligaties, hetgeen een investering in een onderneming behelst. De waarde van je aandeel of obligaties stijgt, indien het bedrijf het goed doet. Dat merk je aan het gedeelte van de winst dat je krijgt uitgekeerd. Lijdt zo een bedrijf verlies dan worden je aandelen en of obligaties minder waard. Het is te begrijpen dat hierdoor je vermogen ook slinkt.
Behalve de hierboven genoemde investeringsmethoden kan je met je extra kapitaal investeren in gebouwen die je vervolgens verhuurd of in edel metalen en roerende zaken als schilderijen, klassieke auto's ,sieraden en antieke spullen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Deze assets dalen ( mits goed onderhouden ), zelden in waarde hetgeen je een bepaalde mate van zekerheid biedt.
Door de opkomst van het internet en de wijze waarop het ons gedrag en de intermenselijke contacten heeft beïnvloed, worden er op regelmatige basis nieuwe financiële producten geïntroduceerd. Deze hebben in de meeste gevallen tot doel het digitale economisch verkeer te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van fysiek geld te doen afnemen. Hierdoor kennen we behalve Bitcoins thans tal van andere digitale munteenheden, die als "must haves" gepromoot worden. Je wordt er alleen maar rijker van terwijl de nadelen nihil of te verwaarlozen zijn. Hoe deze munten zich ontwikkelen op de beurs kan je gemakkelijk via het internet volgen. Door in te spelen op de neiging van de mens tot het aangaan van weddenschappen, werd het maken van de juiste prognose over de beursontwikkeling van de diverse aandelen als financieelproduct aangeboden onder de naam binaire opties, hetgeen velen in een dramatisch beleggingsavontuur heeft gestort.

Wat zijn binaire opties en CFD's?
Een binaire optie is eenvoudig uitgelegd dus een weddenschap die je met een broker aangaat over de ontwikkeling van een aandeel. In dit beleggingsmodel wed je met een broker dat het aandeel binnen een bepaalde periode vanaf een uur zal stijgen in waarde of juist zal dalen. Indien je prognose over de ontwikkeling juist is, krijg je 90 procent van je geïnvesteerd bedrag uitbetaald. Heb je het bij het verkeerde eind, dan ben je je belegging kwijt.

Dit principe lijkt dus veel op dat van een kansspel waarbij eigenlijk de aanbieder van het spel de enige echte winnaar is. CDF's borduren voort op het binaire optie principe door een hefboom toe te voegen aan het geheel. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld maar 100 Euro belegd maar bij een juiste prognose over de stijging of daling van koersaandelen, cryptomunten en dergelijke niet 90 Euro ( zoals bij binaire opties het geval zou zijn ), maar bijvoorbeeld € 450,- uitbetaald krijgt van een aanbieder.
Natuurlijk trokken deze twee financiële producten zowel ervaren als niet ervaren beleggers aan. Door de minimale eisen waaraan men had te voldoen, verloren zij vaak de realiteit uit het oog, hetgeen menig investeerder in de schulden heeft gejaagd. Het is dus tegen het licht van deze situatie dat eerst de ESMA en daarna de AFM , gebruikmakend van hun bevoegdheden als financiële autoriteit het aanbieden van deze producten aan particulieren hebben verboden ( in respectievelijk de Europese Unie en door AFM in Nederland).

Wat houdt het verbod precies in en hoe beïnvloedt het jou als belegger?
De AFM vindt dat binaire opties een verkapte vorm van een kansspel zijn, waar tegen je beschermd moet worden. Thans mogen er binnen Nederland geen binaire opties meer op de markt worden gebracht, verspreidt of aan niet professionele beleggers verkocht. Ook mag een elders in de Europese Unie gevestigde broker van deze financiële producten, geen afdeling in Nederland vestigen die zich bezighoudt met voornoemde handelingen. CDF's op de Nederlandse markt brengen en verhandelen is vanaf 19 april 2019, slechts beperkt mogelijk. Door de maatregelen raak je in ieder geval niet meer geld kwijt dan hetgeen je bij de aanschaf van zo een CDF had ingebracht. Ook hebben brokers de mogelijkheid om je account af te sluiten indien blijkt dat ze alleen maar aan het verliezen bent.

Indien je tot één van de weinige beleggers behoort die wel succes had met het investeren in deze twee producten, is het denkbaar dat je al een tijdje behoorlijk aan het balen bent. Door dat het investeren in CDF's wel mogelijk blijft kan je:
- op zoek gaan naar een betrouwbare broker in dit product dat aan alle strenge eisen van het AFM voldoet en
- die behalve de gebruikelijke aandelen ook andere activa in zijn portefeuille heeft in welke je kan beleggen.

Nextmarkets is zo'n daytrading makelaar met hefbomen. Echter is het mijns inziens ook van groot belang dat je je schoolt in dit beleggingssysteem, alvorens je je aan een bepaalde broker bindt. Indien je zelf al op de hoogte bent van de ins en outs van de verschillende beurzen, een goed begrip hebt van de koersontwikkeling van de indexen en weet wat de waarde van verschillende grondstoffen is, heb je een grotere kans van slagen bij het maken van je inschatting. Succes schuilt dan om de hoek.

Kies voor een ander type investeringen
Heb je in het verleden niet zoveel succes gehad met het beleggen in binaire opties en CDF's, dan is het misschien tijd dat je je extra kapitaal in andere traditionele beleggingsfondsen stopt. Dit kunnen die eerder opgesomde aandelen en obligaties zijn, maar ook met sparen kom je een heel eind. Vooral als je daarbij het rente op rente beleggings effect hanteert, is de kans groot dat je je streef kapitaal binnen een bepaalde periode haalt. Je kunt hier en ook in dit artikel meer over deze vorm van samengestelde interest sparend leren en er je voordeel meedoen. Het uitgeven van je geld moet je immers geen slapeloze nachten bezorgen.

In dit artikel ben ik ingegaan op het verbod tot het verhandelen en verspreiden van binaire opties in Nederland. Mocht je daartoe nog vragen hebben kan je die altijd aan ons stellen. Wij informeren je graag.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties