Internetten via gratis wifi-hotspots in de stad, doen of niet doen?

Door 24 Webvertising

Tegenwoordig wordt het bijna overal aangeboden: een openbare wifi-verbinding. We zien het terug in kapperszaken, de horeca, winkelcentra en in de trein. Vaak kun je zonder wachtwoord verbinding maken met het netwerk en kun je dus even snel iets opzoeken of een berichtje sturen. Maar is het gebruikmaken van een openbare wifi wel verstandig?

Een gebrek aan beveiliging en de oplossing hiervan
Openbare wifi-netwerken zijn in de meeste gevallen niet voorzien van beveiliging. Wanneer ze wel beveiligd zijn is dat met een simpel wachtwoord zoals ‘Gast’ of ‘Welkom’. Voor een persoon met kwade bedoelingen is het daardoor een eitje om de data van anderen te onderscheppen. Met goedkope oplossingen is het heel eenvoudig om in te breken op de wifinetwerken.
Met een VPN kun je ervoor zorgen dat de verbinding van je device met het internet via een versleutelde verbinding verloopt. Daardoor kunnen anderen je persoonlijke data niet meer inzien. Hackers niet, maar ook de overheid of internetproviders niet. Zij zien dan enkel versleutelde data waar ze niks aan hebben. VPNdiensten.nl heeft een overzicht gemaakt van de beste VPN-providers, zodat je weet welke VPN je kunt kiezen om de beste ervaring te krijgen. Hierbij is er gekeken naar een groot aantal factoren die van belang zijn. Onder andere de snelheid, de prijs en het aantal connecties worden meegenomen in de vergelijking.

Maar hoe werkt een VPN precies?
VPN providers leveren bij hun VPN-dienst software voor verschillende apparaten. Zo zijn er apps voor op je smartphone, software voor op computers en talloze andere devices. Het aanbod van de software verschil per provider. Zo heeft de ene provider wel software voor Windows, maar niet voor MacOS. Wanneer je een provider hebt gekozen en de bijbehorende software hebt gedownload kun je met enkele klikken een versleutelde verbinding opzetten. Je kunt gewoon alles blijven doen op het internet zoals je dat gewend bent. De data gaat eerst via de versleutelde verbinding naar de VPN server. Vanaf de server gaat de data de rest van het internet op. Daardoor internet je in feite vanaf de VPN-server. Ook je IP-adres veranderd door het gebruik van een VPN naar dat van de VPN-server. Daardoor is een VPN niet alleen goed om veiliger te internetten, je bent ook nog eens een stuk anoniemer online.

Alleen wifi-hotspots gebruiken als je een VPN hebt
Wanneer je een VPN gebruikt kun je dus prima verbinding maken met een openbaar wifinetwerk in de stad. Zonder VPN wordt het afgeraden om de netwerken te gebruiken wanneer je gevoelige informatie verstuurd. Simpelweg omdat de data gemakkelijk gebruikt kan worden door hackers. Het is risicovol om even je saldo te checken in de app van je bank of in te loggen op je email omdat de inloggegevens bij een hack zichtbaar worden. De hacker kan dan zelf inloggen met alle gevolgen van dien. Wanneer je even de openingstijden van een winkel wilt opzoeken kan dit echter geen kwaad. Er valt immers niks van je te stelen. Een tip die je direct kunt inschakelen is het uitzetten van de wifi wanneer je het niet nodig hebt. Als je onderweg bent maakt je telefoon vaak automatisch verbinding met openbare hotspots waarmee je eerder verbonden bent. Na het lezen van dit artikel wil je dat natuurlijk voorkomen!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties