Horecabedrijven breken alle records

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Het gaat goed met de economie in ons land en daar profiteert ook de horecabranche van mee. Bedrijven in de horeca braken afgelopen jaar alle records, zo blijkt ook uit de Ranglijst Horeca Top 100 2018 van Misset. Gezamenlijk waren de honderd grootste horecabedrijven van Nederland in 2017 goed voor een omzet van 7,74 miljard euro.

‘Het beste jaar ooit!’, zo wordt 2017 in horecakringen bestempeld. Niet alleen de foodformules doen het goed, ook de hotelketens presenteren ijzersterk. Snelste stijger in de ranglijst is Xcentric, eigenaar van de easyHotel-formule, met 163 procent.

Rapportcijfers
Ondernemers in de Top 100 geven elk jaar twee rapportcijfers: één voor de eigen prestatie in het voorgaande jaar en één voor het huidige economische klimaat. Hoewel het natuurlijk maar een steekproef is, vormt het een betrouwbare graadmeter voor de ‘stand van het land’. Met een 8,2 voor het eigen bedrijf en een 7,9 voor de economie zijn de ondernemers in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven zeer positief. Beide rapportcijfers zijn de hoogste ooit.

Vertrouwen in economie
De 7,9 als waardering voor het huidige economische klimaat ligt drietiende hoger dan vorig jaar. Wat opvalt is de sterke bijdrage van de zakelijke markt, de voorbije jaren een zorgenkindje. “Zowel de zakelijke als ook de toeristische gast heeft meer tijd en geld en daar plukken niet alleen wij, maar de hele branche de vruchten van”, stelt Mike Bosman, algemeen directeur van Blooming op MissetHoreca.nl.

(Fast)foodformules
Ook (fast)foodformules draaien uitstekend en boeken een forse omzetgroei. Domino’s Pizza plust 27,2 procent en concurrent New York Pizza doet 23,8 procent op de omzet. McDonald’s, koploper van de Top 100, heeft een omzetstijging van 10,8 procent. Gemiddeld steeg de omzet in de fastfoodbranche met 8,9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Ter vergelijking: de traditionele horeca bleef steken op 7,4 procent.

De sterke groei van de fastfoodketens wordt veroorzaakt door de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, de urbanisatie, de sterke groei van online aankopen én door de explosieve groei van bezorgen. Zo ging het aantal orders van marktleider Thuisbezorgd.nl in het afgelopen jaar met 30 procent omhoog.

Ook andere aan de horeca gerelateerde bedrijven, bijvoorbeeld het bedrijf horecasupply, pikken hun graantje mee door de florerende horecabranche.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties