Hoe duurzaam is een raam?

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Stroom opwekken met je eigen ramen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dankzij Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, twee voormalige studenten van de TU Delft, is dit echt mogelijk. De twee hebben met hun bedrijf Physee namelijk de zogeheten PowerWindow (foto) ontwikkeld. De PowerWindow lijkt op het eerste gezicht een normaal raam, totdat blijkt dat je er stroom mee opwekt.

De twee studenten ontdekten tijdens hun afstudeeronderzoek dat je met een speciale coating licht kunt transporteren naar de zijkant van het glas. De PowerWindows zijn gepatenteerde en transparante vensters die licht omzetten in elektriciteit. Conventioneel glas reflecteert ongeveer 30% van het invallende licht, PowerWindows verzamelt dit licht in plaats daarvan met een coating op de buitenruit, transporteert het door het glas naar de randen van het venster en converteert het op zonnecelstrips binnen het raamkozijn. In combinatie met een thermisch opslagsysteem kan PowerWindows tot 50% besparen op de totale energiebehoefte (elektriciteit en verwarming) bij de renovatie van conventionele commerciële gebouwen en tot 100% van de nieuw gebouwde commerciële gebouwen met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar . PowerWindow is daarmee een ecologische innovatie om de gebouwde omgeving energieneutraal te maken.

Rabobank Eindhoven
De Delftse start-up Physee paste de stroomopwekkende ramen vorig jaar voor het eerst toe in een commercieel vastgoedproject: het nieuwe kantoor van de Rabobank in Eindhoven. Met de PowerWindows kunnen de bankmedewerkers rechtstreeks de geproduceerde stroom gebruiken voor het opladen van hun laptops, tablets en smartphones.

Opbrengst
De opbrengst van PowerWindow is 10 Wattpiek per vierkante meter, stelt Maarten de Haas, Head Business Development van Physee, op de website Bouwwereld.nl. “Dat is een factor 15 keer lager dan gewone zonnepanelen. Dit heeft te maken met het beperkte oppervlakte dat beschikbaar is tussen de afstandhouders. De geproduceerde elektriciteit kan direct afgenomen worden via een USB-aansluiting of opgeslagen worden op een batterij. Elk raam kan worden aangesloten op een batterij met een opslagcapaciteit van 3200 milliampère-uur en een gebruiksspanning van 12 Volt. Dit betekent in de praktijk dat je met deze batterij ongeveer 5 à 6 keer per dag een smartphone kan opladen.”

Voordelig jaloezieën of andere raamdecoratie bestellen? Kijk dan eens bij DoeHetBudget Jaloezieen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties