‘Wij spelen gericht in op de banen van de toekomst’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - ‘Bouwsector krijgt tekort aan bouwvakkers niet opgelost’, ‘Verdubbeling van het personeelstekort in de zorg’ en ‘Roep om technisch personeel houdt aan’. Zomaar wat koppen uit de landelijke kranten in de afgelopen maanden. ROC de Leijgraaf speelt samen met het bedrijfsleven in op de banen van de toekomst. “Iedereen roept dat ze bezig zijn met ‘Smart Industry’, maar wij hebben het al lang in huis en we kunnen op deze manier studenten en bedrijfsleven op maat bedienen”, vertelt Edwin Brussen namens ROC de Leijgraaf.

Het MBO heeft te maken met een aantal ontwikkelingen, waaronder een blijvend tekort aan personeel, die volgens Brussen kansen bieden. “Er zijn momenteel 25.000 onvervulde MBO-vacatures in Nederland en de roep om personeel zal ook de komende jaren toenemen. Het is echter wel belangrijk dat we als De Leijgraaf blijven inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Dus tijdig reageren op trends en samen met het bedrijfsleven onderwijs maken”, benadrukt hij. Procestechniek, operationele techniek en verpleging en verzorging zijn opleidingen die het uitstekend doen op de arbeidsmarkt. Ook automatisering (niveau 4) staat in de top 20 van opleidingen met de beste arbeidsmarktpositie.

Smart Industry
Eén andere belangrijke ontwikkeling is ‘Smart Industry’, dat staat voor het versterken van de Nederlandse industrie door optimaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen. “Ingegeven door de vraag vanuit onze omgeving blijven wij overlappen creëren. Het zorgappartement van de toekomst in Veghel is daar een mooi voorbeeld van, met allerlei nieuwe snufjes op het gebied van domotica. Dat zorgappartement is een gezamenlijk project van onze onderwijsafdelingen ICT, techniek en zorg. Maar ‘Smart Industry’ is bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie koppelen aan machines en robots die we hierdoor zelf kunnen laten denken. En we beschikken op onze vestiging in Oss over een ultramoderne, gerobotiseerde Pick & Place-unit. Studenten laten we hier zelf experimenteren, ontwerpen, installeren, programmeren en proefdraaien. Zodoende maken zij niet alleen kennis met de nieuwste technologische ontwikkelingen, maar weten ze tevens hoe ze hiermee moeten werken. Hetzelfde geldt voor werken met 3D-printers, zorgrobots en virtual reality.”

Open dag
Brussen onderstreept tot slot dat het toekomstperspectief voor MBO-studenten ‘gewoon goed is en blijft’: “Zeker omdat we loopbaanleren hoog in het vaandel hebben staan. Wij leiden studenten niet alleen op voor een vak, maar juist voor hun gehele toekomstige loopbaan. We investeren veel in vaardigheden waar studenten de rest van hun leven baat bij hebben, zoals flexibel zijn, samenwerken, creatief zijn en probleemoplossend denken.”

Meer weten over de beroepen van de toekomst? ROC de Leijgraaf houdt op zondag 4 februari de open dag ‘Make Your Day’ op haar vestigingen in Oss, Veghel, Cuijk, Uden en Boxmeer. Of kijk op de website www.leijgraaf.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties