ANB Oost-Brabant looft prijs uit

Wie bouwt beste en mooiste insectenhotel?

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) wil stimuleren dat er meer insectenhotels gebouwd worden. Daarom stelt de organisatie een prijs beschikbaar voor degene die het beste en mooiste insectenhotel maakt. De uiteindelijke winnaar is de natuur. Door al die insectenhotels, ontstaat er immers een completer biotoop in het gebied.

Vorig jaar heeft ANB Oost-Brabant een mengsel van bloemenzaad gratis ter beschikking gesteld aan alle leden. Dit leverde een geweldig resultaat op. Ruim hectare grond werd ingezaaid. Dit jaar is de actie herhaald en is er opnieuw massaal gebruik van gemaakt. Het gunstige natte voorjaar zorgt weer voor prachtige bloemenveldjes. Dit is goed voor kleine zoogdieren, vogels en vooral voor insecten, het biedt voor hen voedsel en schuilgelegenheid. Daarnaast is het genieten voor de mens vanwege de prachtige bloemen.
De vele insecten die op de bloemen af komen hebben huisvesting nodig. Dit wil ANB Oost-Brabant dus stimuleren met insectenhotels. Met het uitloven van een prijs hoopt het collectief dat veel mensen aan de slag gaan met hun eigen insectenhotel en deze bij een bloemenrand plaatsen. Er zijn zes prijzen beschikbaar. Tevens ontvang je een bordje met 'Mooiste insectenhotel ANB Oost-Brabant'.

Creatief aan de slag
Op internet kun je verschillende voorbeelden vinden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen. Zeer belangrijk is dat de gaatjes in hard hout worden geboord. Zacht hout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit. Belangrijk bij de beoordeling door de jury, is de functionaliteit voor de insecten. Zoals gladde gangen in hard hout, bamboestokjes die open zijn, riet van voldoende dikte etc. Een mooi decoratief ‘hotel’ wat niet bruikbaar is voor insecten, is niet wenselijk. Het gaat er ook niet om hoe groot het hotel is. Een klein functioneel hotel heeft immers meer effect. Laat vooral je creativiteit het insectenhotel vormgeven, zodat er nog meer diversiteit ontstaat.
Het loont de moeite om vooraf goed te verdiepen in de insectenhotels. Voor wie wil: in Zeeland is een heus bijenommetje van 10 kilometer dat gewandeld of gefietst kan worden, waarlangs tien insectenhotels staan. Startpunt bij Eeterij D’n Oven.


Wat is Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant?
Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) is ontstaan vanuit zes agrarische natuurverenigingen (ANV’s) die actief zijn in Oost-Brabant. Het collectief verzorgt voor hun leden de subsidieaanvragen voor agrarisch natuurbeheer en voert de controle uit. Boeren kunnen kiezen uit verschillende pakketten agrarisch natuurbeheer. De keuzemogelijkheid is afgestemd op het soort leefgebied. Op klei gelden andere pakketten dan op zand en voor grasland zijn weer andere mogelijkheden dan voor akkerland. Het collectief stimuleert hierbij onder andere de aanleg van bloemrijke akkerranden, om zo de biodiversiteit te vergroten. Totaal doen 218 agrariërs aan Agrarisch Natuurbeheer met totaal 2461 hectare in Oost-Brabant.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties