Waterschap Aa en Maas start maaionderhoud sloten en beken

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Tussen 1 juni en 15 november maait waterschap Aa en Maas een groot deel van zijn sloten en beken. Incidenteel hebben ze vanaf half april al een aantal slootbodems gemaaid om ervoor te zorgen dat het water goed door kan stromen. Met dit jaarlijks maaionderhoud voorkomt het waterschap dat sloten en beken dichtgroeien.

De eerste grote maaironde is van 1 juni tot 15 juli, de tweede maaironde loopt van 1 september tot 15 november. Tussen deze twee maairondes door maaien ze extra waar het nodig is. Hiervoor worden aannemers ingehuurd. Zij rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen.

Zorgplicht en waterdoelen
Aa en Maas maait zo vaak als nodig is om het waterpeil zo goed mogelijk te kunnen reguleren. Bij het maaien houden ze nadrukkelijk rekening met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen. Dit gebeurt volgens werkprotocollen die voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Het waterschap probeert met het onderhoud een bijdrage te leveren aan de waterdoelen op het gebied van gezond, natuurlijk en voldoende water. In droge perioden houden ze het water zo lang mogelijk vast en in natte perioden voeren ze af waar nodig.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties