Voor eerste keer diplomazwemmen volgens nieuwe exameneisen bij Golfbad Oss

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Golfbad Oss houdt vrijdag 9 maart voor de eerste keer diplomazwemmen volgens de nieuwe, per 1 januari geïntroduceerde, exameneisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. 2018 is een overgangsjaar, wat betekent dat Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s gedurende dit jaar gaan werken met deze nieuwe exameneisen. Dit zijn organisaties die de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C (ZwemABC) mogen uitgeven. Golfbad Oss voldoet aan de kwaliteitseisen en is daarom in bezit hiervan.

Er zijn nieuwe exameneisen opgesteld voor de Zwemdiploma’s A, B en C. De aanpassingen zijn gemaakt op basis van de laatste inzichten van deskundigen en vakliteratuur uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn verbeteringen doorgevoerd op basis van praktijkervaring vanuit het werkveld. Vanuit het hoofddoel ‘zwemveiligheid’ wordt getoetst wat kinderen kunnen middels vaardigheidsproeven. Het gaat dan onder andere om ‘je onder water kunnen oriënteren’ en ‘over een redelijke afstand in het water naar de kant kunnen verplaatsen en dit kunnen volhouden’. Er worden ook eisen gesteld aan de zwemtechniek (hoe bewegen de kinderen in het water). Hierbij worden drie niveaus onderscheiden (de Nationale Zwemdiploma’s), die gekoppeld zijn aan het A-, B- en C-diploma.
Om de paar jaar worden kwaliteitsverbeteringen aangebracht op basis van nieuwe inzichten. Kinderen gaan met de nieuwe exameneisen niet ineens hele andere dingen leren. Op onderdelen zijn de onderdelen geoptimaliseerd. Om dat tot uitdrukking te brengen heeft het Nationale Zwemdiploma een nieuw jasje gekregen en is er ook meer duidelijkheid over wat een kind kan bij het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s. 

Nationale norm
De Nationale Norm Zwemveiligheid staat gelijk aan het Zwemdiploma C. Het complete Zwem-ABC is een paspoort voor een leven lang zwemplezier. Hiermee heb je tijdens het diplomazwemmen laten zien dat je de vaardigheden goed uit kon voeren voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties