Voedselbank Oss ziet langdurige klanten toenemen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Steeds meer klanten van de Voedselbank voor Oss en omgeving maken de maximale termijn van drie jaar vol. In de eerste twee maanden van 2020 schreef de voedselbank al drie klanten uit die deze periode hadden bereikt. En in de pijplijn zitten nog eens zestien klanten die dit jaar de maximale termijn gaan halen. Dat is een verdubbeling van het aantal van 2019, toen negen personen deze periode volmaakten.

Niet iedereen die de maximale termijn van drie jaar bereikt, wordt zomaar afgeschreven. "Als er geen uitzicht is op verbetering, dan blijven we die mensen een voedselpakket verstrekken", zegt bestuurslid Yvo Molkenboer. "Op dit moment hebben we in Oss zestien huishoudens die langer dan drie jaar klant zijn. Het zijn voornamelijk eenpersoonshuishoudens van vrouwen boven de 55 jaar. Het baart ons zorgen dat deze groep zo langdurig in armoede moet leven."

Langdurige armoede neemt toe
Oss is geen uitzondering. In heel Nederland zien de voedselbanken het aantal mensen dat langer dan drie jaar een beroep doet op een voedselpakket toenemen. Landelijk is dit aantal klanten toegenomen tot vijftien procent. In 2018 was dat nog zes procent. Dit past bij het door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gesignaleerde trend dat langdurige armoede in Nederland toeneemt.
Overigens houdt de Voedselbank Oss vast aan het principe van 'geen pakket zonder een traject'. Dat is erop gericht dat de klanten binnen drie jaar hun problemen te boven zijn en financieel weer op eigen benen kunnen staan. Dat lukt nog altijd bij een groot deel van hen. De meeste klanten van de voedselbank stromen na één tot twee jaar toch weer uit.
Het aantal huishoudens dat een beroep op de Osse voedselbank doet, is in 2019 gestegen met vijf procent naar 223 huishoudens. Verreweg de grootste groep bestaat uit eenpersoons huishoudens, 44 procent. Ook landelijk is dat vergelijkbaar percentage vergelijkbaar.

Voedselwerving
Door de fantastische decemberactie is er op dit moment geen tekort aan houdbare producten. Ook de aanvoer van verse producten is in de eerste maanden van 2020 goed te noemen. Maar de voedselbank blijft altijd afhankelijk van de aanvoer van producten. Steeds zijn ze op zoek naar nieuwe leveranciers, daar voor wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van een afdeling voedselverwerving.
De Voedselbank voor Oss en Omgeving helpt mensen uit Oss, Bernheze en Landerd en wordt door deze drie gemeenten ook gesubsidieerd. Wekelijks zijn ruim 600 mensen - verdeeld over zo'n 220 huishoudens - in de regio afhankelijk van deze hulp. De voedselbank werkt uitsluitend met vrijwilligers.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties