Vliegbasis Volkel standby voor QRA Benelux

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VOLKEL - Van vrijdag 14 september tot en met woensdag 3 oktober neemt vliegbasis Volkel de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over van België. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.

Een van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt
vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes. De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Voor meer informatie: www.defensie.nl/actueel/nieuws.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties