Tentoonstelling ‘Honderd jaar Vluchtoord’ bij natuurcentrum Maashorst

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

NISTELRODE - Tot juli is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst een tentoonstelling te zien over het Vluchtoord dat in Uden honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, een veilige plek bood aan duizenden Belgische vluchtelingen. Er is onder meer een maquette te bekijken van een woonbarak en diverse informatiepanelen die laten zien hoe Uden een eeuw geleden een veilig toevluchtsoord was. De tentoonstelling wordt feestelijk geopend door leden van koor Karakter, die zondag 15 april enkele stukken ten gehore brengen die ook uitgevoerd worden in de grote productie Vluchtige Liefde, in samenwerking met vijf Udense koren in theater Markant op 4 en 6 mei.

De Maashorst heeft als unieke kenmerken behalve wilde natuur en het wijstverschijnsel, een aantal historische bijzonderheden waar het natuurcentrum ook graag de aandacht op vestigt. Wat te denken van de opvang van meer dan tienduizend Belgische Vluchtelingen, in een tijd dat Uden zelf niet meer dan zesduizend inwoners had? Op de vlucht voor oorlogsgeweld vond men hier een veilig toevluchtsoord. De Heemkundekring Uden besteedt er het hele jaar op diverse manieren aandacht aan en de tentoonstelling is door hen gemaakt. Ook tegenwoordig nog zijn er veel mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Het thema van oorlog en vrede is van alle tijden.

Koor Karakter heeft met dit bijzondere onderwerp in gedachten een mooie voorstelling gemaakt in samenwerking met vijf andere Udense koren. Hierbij nemen zij het publiek mee op een reis in de tijd vanaf de Eerste Wereldoorlog naar de huidige tijd, met thema’s als oorlog en vrede, liefde en romantiek. Een verhaallijn met muziek van Mozart, Queen en Dotan tot muziek uit Soldaat van Oranje. De première is op 4 mei om 20 uur met de dodenherdenking. Een voorproefje van deze voorstelling is te horen op zondag 15 april tussen 13 en 14 uur. Hiermee wordt de tentoonstelling ‘Honderd jaar Vluchtoord’ feestelijk geopend.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties