Zonnetje in juni heeft actie veel goeds gedaan

Taxusinzameling tegen kanker overstijgt verwachtingen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Even leek het erop dat de taxusinzameling van 2021 (letterlijk) in het water zou vallen. De maand mei was behoorlijk nat en koud. Dit had een remmend effect op de groei van veel planten, waaronder de taxus. Het water van de maand mei in combinatie met de zwoele warmte van juni heeft echter veel goedgemaakt. Inmiddels heeft stichting Taxus Taxi meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel ingezameld. Genoeg voor ruim 2.700 chemokuren.

Wat de taxus zo bijzonder maakt is de werkzame stof 10-deacetylbaccatin III. Ja, dat is inderdaad een hele mond vol. De werking van deze stof is beter bekend onder de naam Taxol. Dit kankerremmende middel bevindt zich in de naalden van de taxusplant. Nadat het uit de naalden is gewonnen wordt het als hoofdbestanddeel van de chemotherapie ingezet. Dit gebeurt onder andere bij behandeling tegen borst-, maag-, slokdarm-, long-, en eierstokkanker.

Bekendheid stijgt
De vorige oproep is niet zonder resultaat geweest. Steeds meer mensen uit verschillende gebieden bieden hun taxussnoeisel aan in de strijd tegen kanker. Op dit moment heeft de stichting al meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel aangeboden gekregen van donateurs uit het hele werkgebied: het grootste gedeelte van Brabant, Gelderland en Limburg. Overal waar mensen hun taxussnoeisel aan Taxus Taxi aanbieden, haalt de stichting het snoeisel van deze wonderplant op. Dat steeds meer mensen hun snoeisel doneren is een goed teken. De bekendheid groeit en dat uit zich direct in resultaat. Ook deelnemen? Kijk op www.taxustaxi.nl voor de mogelijkheden.

Bied snoeisel aan
De piek van het seizoen is achter de rug, maar de stichting verwacht dat er nog heel wat snoeisel kan komen. Terwijl Taxus Taxi met haar autootjes door het gebied toert, is te zien dat er nog veel taxushagen gesnoeid moeten worden. Taxus Taxi roept iedereen op de taxushaag binnen de inzamelperiode te snoeien. Tot wanneer de inzameling van 2021 exact doorgaat zal over enkele weken bekend worden gemaakt.

Uitgiftepunten
Om het inzamelen zo makkelijk mogelijk te maken, biedt Taxus Taxi gratis hulpmiddelen aan zoals zakken om het snoeisel in te bewaren en zeilen om het verse groen schoon op te vangen. Wil je hier gebruik van maken? Haal ze dan gratis op bij een van de uitgiftepunten. Dit kan onder andere bij locaties van Boerenbond, Intratuin en Den Ouden Groep. Op zoek naar een locatie in de buurt? Kijk dan op www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten

Taxushaag gesnoeid? Maak dan vandaag nog een afspraak via www.taxustaxi.nl/afspraak

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties