Kabinet stelt 14,5 miljoen euro beschikbaar voor slachtoffers en nabestaanden Q-koorts

Swinkels: 'Het bedrag is teleurstellend laag'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Het kabinet maakte maandag 24 september bekend 14,5 miljoen euro beschikbaar te stellen als tegemoetkoming voor mensen met de diagnose chronische Q-koorts, Q-koorts­vermoeidheids­syndroom (QVS) of met een QVS gelijkend ziektebeeld. Ook de nabestaanden van overleden chronische Q-koortspatiënten kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Gedeputeerde Henri Swinkels van Noord-Brabant heeft onder meer gezondheid als aandachtsgebied in zijn portefeuille. Hij vindt het goed dat de regering een bedrag beschikbaar stelt voor de slachtoffers en nabestaanden van Q-koorts. "De ombudsman heeft daar om gevraagd, en het was eerder al aangekondigd", stelt hij. "Het gebaar is een erkenning van het leed dat mensen hebben moeten ondergaan. Tegelijkertijd is het bedrag wel teleurstellend laag, al realiseren we ons dat geld het leed niet weg kan nemen voor al die mensen die ziek zijn geworden of de nabestaanden. We hopen dat de overheid ruimhartig omgaat met het toekennen, en geen leed toevoegt door strenge voorwaarden en bureaucratische afhandeling te koppelen aan deze geste."

Daarnaast blijft er geld nodig voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Q-koorts, en voor herkenning, erkenning steun en support aan patiënten/nabestaanden en hun naasten. Swinkels: "Daarvoor blijven we vanuit de provincie aandacht vragen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties