Binnenlopen zonder afspraak in Veghel of Waalwijk

Speciale ruimtes voor mensen met prikangst bij twee vaccinatielocaties GGD

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

VEGHEL/WAALWIJK - Sommige mensen willen wel graag een coronavaccin, maar vinden de prik zo spannend of eng dat ze niet durven. Ze zijn bijvoorbeeld bang om flauw te vallen of vinden het idee van een naald in hun lichaam vreselijk. Voor deze mensen heeft GGD Hart voor Brabant een fijne oplossing: rustige en besloten ruimtes voor mensen met prikangst in de vaccinatielocaties in Veghel en Waalwijk.

Prikangst hoeft zeker geen belemmering te zijn om toch een afspraak te maken voor een coronaprik. Zonder afspraak binnenlopen kan overigens ook. Als je op de vaccinatielocaties in Veghel en Waalwijk van GGD Hart voor Brabant komt, kun je als je binnenkomt bij een medewerker aangeven dat je prikangst hebt. Je kunt dan terecht in een speciale ruimte voor mensen met prikangst die hiervoor op deze twee priklocaties zijn ingericht. Je mag een begeleider meenemen tijdens jouw afspraak. De begeleider mag ook mee in deze speciale ruimte.

Wat is prikangst?
Wat gebeurt er precies bij prikangst? Bij het zien van een naald, gaat er een alarmbelletje rinkelen in de hersenen. Dit alarmbelletje betekent ‘er is mogelijk gevaar’. Jouw lichaam maakt een stresshormoon aan. Dit geeft een gevoel van onrust en onveiligheid. Stresshormonen zorgen er ook voor dat jouw ademhaling versnelt en jouw hart sneller klopt. Je krijgt zweethanden en soms ‘breekt het zweet je uit’. Dat alles zorgt ervoor dat de alarmbel nog harder af gaat. Daardoor maakt jouw lichaam nog meer stresshormonen aan. Jouw lichaam denkt dat er iets gevaarlijks aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld verschijnselen krijgen zoals trillen, zweten, misselijkheid, snelle hartslag of het gevoel flauw te vallen.

Speciale ruimte
In de speciaal ingerichte ruimte heb je meer privacy en neemt de GGD extra de tijd voor je. Je kunt kiezen of je liggend of zittend geprikt wil worden. Een ervaren medewerker stel je gerust en legt je, alleen als je er klaar voor bent, precies uit wat er gaat gebeuren. Ook staat er een glaasje water voor je klaar en kun je even blijven zitten of liggen na de prik als dat voor jou beter voelt.

Tijdens de afspraak
Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker je een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. De GGD zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen, dus je bent in goede handen. Bovendien levert het je nóg iets op: bescherming tegen het coronavirus.

Kijk hier voor meer informatie over prikangst.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties