Slabroekse Bergen bij het begrazingsgebied

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Ook de Slabroekse Bergen in Uden (vaak Slabroekse Heide genoemd) gaan profiteren van begrazing. Om te beginnen gaan Exmoorpony’s zorgen dat de vergrassing van de heide wordt tegengegaan. Later komen er andere grote grazers bij die het opschot van kleine boompjes eten. Zo blijft de heide bloeien. (foto: Martien van Dooren)

De Slabroekse Bergen zijn als laatste toegevoegd aan het begrazingsgebied in de kern van de Maashorst. Dat kon doordat de Karlingerweg recent werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze weg is oversteekbaar gemaakt voor de grote grazers.

ARK Natuurontwikkeling heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om van de lappendeken van begrazingsgebiedjes in de Maashorst één begrazingsgebied te maken. Straks zullen de grote grazers vanaf Herperduin in Oss, via ‘t Mun, de Kanonsberg/Munse Heide en de Brobbelbies naar de Slabroekse Bergen kunnen lopen (zie kaartje). Zo ver is het nog niet: voor een paar maanden is er nog een tussenraster dat de Slabroekse Bergen scheidt van de rest van het begrazingsgebied. De zes Exmoorpony’s moeten zich eerst gaan thuisvoelen in de Slabroekse bergen, dan zullen ze later steeds naar dit gebied terugkomen. Zo blijft daar begrazing plaatsvinden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties