Ruim helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - In 56 procent van de Nederlandse huishoudens staat de koelkast te warm afgesteld, waardoor voedingsmiddelen sneller kunnen bederven. Ook worden veel producten onjuist in de koelkast, of juist foutief buiten de koelkast bewaard. Dit blijkt uit cijfers van elektronicaketen BCC, die in aanloop naar de Verspillingsvrije Week onderzoek naar het koelkastgebruik in Nederland liet uitvoeren.

De ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen is 4 graden Celsios. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Dan wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd. Uit het marktonderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de Nederlanders de koelkast op een te hoge temperatuur heeft staan. Bij een op de vijf is dit zelfs 7 graden of hoger; een temperatuur waarop de listeria-bacterie zich bijvoorbeeld tweemaal zo snel vermenigvuldigt dan bij 4 graden.

In de koeling, of juist erbuiten?
Sommige versproducten moeten in de koelkast worden bewaard, terwijl andere producten juist buiten de koeling langer houdbaar blijven. Veel Nederlanders blijken hier niet goed van op de hoogte. Zeven op de tien consumenten bewaart appels namelijk buiten de koelkast, terwijl deze gekoeld tot drie weken langer houdbaar zijn. Tomaten kun je daarentegen beter buiten de koeling bewaren; iets waar de helft van de Nederlanders geen weet van heeft. Overigens valt op dat mannen aanzienlijk vaker denken dat producten in de koelkast bewaard moeten worden. Zij leggen voedingswaren vaker in de koelkast dan vrouwen. Meer informatie over het onderzoek is te lezen op www.bcc.nl/keuken/koelkast/onderzoek.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties